Az engedélyt megkapták, így hát elindulhat a holland cég repülő autóinak tesztelése az európai utakon.

A kis Liberty nevezetű járgány célja leginkább az, hogy a néha már idegösszeomláshoz közeli állapotban lévő, dugóban araszoló társainkat segítse.

A mérnökök már sok-sok éve ügyeskednek azon, hogy elkészüljön ez a csodás kétéltű jármű, mellyel az utakon és a levegőben is közlekedhetünk majd. Nos, sejthetjük, hogy leginkább azért nehéz feladat mert a kétféle közlekedési módhoz nagyon eltérő szempontokat szükséges figyelembe venni.

Mégis, a PAL-V nevezetű holland cég azt állítja, nekik sikerült.

2019 márciusában megtörtént, amire sokan vártunk: bemutatták a Liberty-t.

Ezután nemsokkal érkezett is a következő fontos esemény: Megkapták az engedélyt, hogy a járművet tesztelhessék az Európai Unió területén belül.

 

A Liberty egy háromkerekű autó, ami néhány perces művelettel átalakítható girokopterré. Ezt követően igen, lebegni valóban tud, ellenben azt tekintve, hogy az ehhez szükséges tolóerőt az autó hátsó részénél elhelyezkedő rotor biztosítja, a függőleges fel- és leszállás nem lehetséges. Előbbihez egy legalább 180, utóbbihoz pedig egy legalább 30 méteres futópálya szükséges.

Ebből következik tehát a szomorú valóság – ha az autós valóban dugóba kerülni, tovább kell araszolgatnia, hiszen nem fog tudni onnan kedve szerint kirepülni.

Végsebessége az utakon 160, a levegőben pedig 180 km/h körül alakul. Összehasonlításképp, egy átlagos helikopterrel nagyjából 260 km-t lehet megtenni egy óra leforgása alatt.

A holland cég egyelőre még csak az utakon való teszteléshez kapott engedélyt. Az út hosszú még, rengeteg a megválaszolandó kérdés, például, hogy milyen engedélyekkel kell rendelkeznünk a vezetéshez vagy milyen magasan repülhetünk a kis autónkkal. Egyébként a tervek szerint maximum 3500 méteres magasságban tud majd közlekedni.

A PAL-V 2015-ben már elindította az engedélyeztetési folyamatot az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségnél, ez  körülbelül 2022-re zárulhat le. Ára 599 ezer dollár lesz, vagyis nagyjából 188 millió forint. Később várható egy valamivel olcsóbb verzió is, ami 122 millió forintba kerül majd.

Beruháznátok a kis Liberty-re? 

 

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×