Az Nvidia végre a középkategóriában is megcsillantja tudását.

Lehet szeretni vagy gyűlölni az Nvidiát, de az kétségen felül áll, hogy az Ampere architektúrával sikeresen betaláltak. Az már egy másik történet, hogy mekkora esélyünk van beszerezni az új kártyákból, nyilván mindenki tudja, hogy az Nvidia ellátási lánca jelenleg több sebből is vérzik. Mind a beszállítók, mind pedig a partnerek sárosak valamilyen szinten a jelenlegi helyzetért, az pedig már csak olaj a tűzre, hogy játékon túl jelszófeltörésre és kriptovaluta bányászatra is kiválóan alkalmasak az új RTX-ek.

Ameddig az RTX 3070 várat magára és a legfrissebb pletykák szerint az Nvidia lemondott (legalábbis egyelőre) az RTX 3070 16 GB-os és az RTX 3080 20 GB-os modelljeiről, addig szép csendben befutott egy titokzatos középkategóriás kártya. Ez pedig nem más,  mint az RTX 3060 Ti. Igen, ezúttal egy Ti verzió érkezett, ráadásul az első az Ampere szériában. Ennek megfelelően remélhetőleg nem lesz túl nagy lemaradásban az RTX 3070-hez képest.

A kártya a GPU-Z adatbázisában bukkant fel ezúttal, persze korábban is láthattuk már a kártyát, amikor is a Gigabyte bejegyezte a saját kártyáit az Eurázsiai Gazdasági Bizottság (EEC) oldalán. A GPU-Z hitelesítésnek köszönhetően viszont végre nem kell találgatni, kikerült minden lényeges információ az új kártyáról, már csak a teljesítménye kérdéses:

Az RTX 3060 Ti GPU-Z hitelesítése

A GPU mérete az RTX 3070-ével azonos, 392 mmˇ2 nagyságú, viszont itt csupán 4864 CUDA maggal kell gazdálkodnunk. Ezúttal egy OEM HP kártyáról van szó, aminek az alapórajelei 1410 MHz-en ketyegnek, de egészen 1665 MHz-ig képes boostolni. Ez utóbbi kártyánként változó, szóval könnyen lehet, hogy ki lehet azt a boost órajelet magasabb értékig is tolni.

Memóriából továbbra is maradtak a 8 GB-os kiszerelésnél, ez némi előrelépés a korábbi 6 GB-os kártyákhoz képest, viszont itt is csupán a GDDR6-os verzió teljesít szolgálatot a 256 bites memóriabuszon keresztül.

Noha az Nvidia még magát a kártyát sem mutatta meg, jól látszik, hogy nem várnak tétlenül, ameddig az AMD letarolja a piacot. A belsős informátorok szerint november közepén várható az új RTX 3060 Ti megérkezése. Az pedig már egy másik kérdés, hogy valódi készlet mikor lesz az újdonságból.

Nemsokára itt a Cyberpunk 2077, Te már felkészültél?

 

https://www.facebook.com/groups/cyberpunkhungary/

×