Jó hírek érkeztek a vörös frontról.

Már akkor tűkön ülve vártuk a vörös októbert, amikor az AMD elárulta, hogy bizony ebben a hónapban minden újdonságáról lekerül a lepel. Az első nagy állomással nem okoztak csalódást, tekintve hogy végre játékosteljesítményben is sikerült maguk mögé utasítani az Intelt, legalábbis ha nem az Intel-féle kamu mérésekről van szó, amit a Coffee Lake Refresh esetén láthattunk.

Hamarosan minden kiderül, ugyanis novemberben már a boltok polciról fognak figyelni az AMD legújabb lapkái.

Ameddig a tegnapi bemutatón az állunkat kerestük, az AMD nem bírta ki, hogy ne spoilerezzen egy jót a hamarosan érkező RX 6000-es szériával kapcsolatban. A kártyák 4K alatti teljesítményét láthattuk pár népszerűbb játék alatt. Ezek után pedig csak egy szikra kellett, hogy beinduljon a hype-gépezet.

A külföldi tech oldalak már össze is vetették a meg nem nevezett RX 6000-es kártya teljesítményét az Nvidia RTX 2080 Ti és RTX 3080 teljesítményével. Jó hír, hogy az utóbbihoz van közelebb a kártya, azaz már jó pont, hogy az RTX 2080 Ti-t végre sikerült a hátuk mögött hagyni. Ellenben az RTX 3080 némileg erősebbnek mutatkozik.

Radeon RX 6000 vs GeForce RTX 2080 Ti vs GeForce RTX 3080 /Forrás: Planet 3DNow!

Az AMD méréseire hagyatkozva a bemutatott RX 6000-es széria egész közel áll az RTX 3080-hoz. Jóval közelebb, mint korábban gondoltuk, ugyanis összesítve mindössze 3,5%-kal hagyta ott az Nvidia kártyája az RX 6000-et. A két kártya közötti differencia az Eurogamer-féle Gears of War 5-ben mutatkozott meg, itt 10,32%-ot vert az RTX 3080 az AMD új üdvöskéjére, az OC3D 4K tesztjében viszont az RX 6000 kerekedett az RTX 3080 felé, 4,27%-os erőfölénnyel.

Mindezt nem szabad persze készpénznek venni, hiszen egyrészt a gyártók saját mérései általában sántítanak egy keveset, másrészt a teszteket az új Ryzen 9 5900X alatt mérték. Ez szintén némi előnyhöz juttatja az AMD új kártyáját, hiszen az Nvidia teszteknél nem állt még rendelkezésre ez a processzor. Kíváncsian várjuk a független teszteket, úgyis ezeken dől majd el minden. Reméljük, hogy a teljesítményén túl az árcédula is hasonlóan vonzóra sikeredik majd.

Ezt olvastad már?

Teszt: Mire elég az RTX 3080 egy középkategóriás gamer PC-ben?

×