Egyszerűen túl népszerű a kártya.

Őszintén szólva nem gondoltuk volna, hogy az Nvidia ennyire betalál a 2. RTX generációval, de a remek teljesítmény mellé remek árcédula párosult, így nem volt kétség a siker. Az viszont már érdekesebb, hogy az Nvidia sem gondolta, hogy ennyien vágynak majd az új kártyákra, részben ennek is köszönhető a folyamatos készlethiány.

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang a GTC Digital 2020-on válaszolt az RTX 3080/3090-et érintő készlethiányok kérdésére. Az Nvidia vezére szerint 2020-ban végig fenn fog állni a készlethiány, egyszerűen azért, mert nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ráadásul sokszorosan. Még bőven arrébb van az ünnepi szezon, (amikor is a legnagyobb eladásokat generálják a cégek) ennek ellenére már most rendkívül jók a mutatók Huang szerint. Aztán ha végre lezongorázzák az ünnepi szezont, azután lesz csak igazán jó a 4. negyedévük.

A jelek szerint tehát az Nvidiát annyira nem izgatja, hogy gyakorlatilag nincs készlet a kártyáikból, hiszen ez egyúttal remek eladási számokat is jelent, a fogyasztók viszont kevésbé tudnak örülni a kialakult helyzetnek. Épp ezért várna mindenki ilyenkor egy kis biztatást, de ilyenről szó nincs.

A jelenlegi helyzetben sajnos tarthatatlanok az árak, főleg hazánkban. Ameddig külföldön 699 dolláros árcédulával kínálták a referenciakártyákat, addig ebből a 210 ezer forintos árból hirtelen 400 ezer forint felé szökött a hazai árszabás. Ráadásul ennyiért is elkapkodták a kártyákat, egyes boltok közel 500 ezer forintért rakták ki a Gigabyte 3 ventilátoros variánsait, ezek is elkeltek.

Egy erős gépre vágysz?

×