Megérkezett nemrég a League of Legends legújabb frissítése, a 10.20. Most megnéztük, hogy mely karakterek teljesítenek a legjobban az új ciklusban.

A League of Legends már több mint 10 éve köti le nap mint nap a nem is oly’ kicsi játékosbázisát. A Riot Games anno nagyon jól ráérzett, hogy mivel lehet magukhoz láncolni több tízezer játékost. A folyamatosan fejlődő játékmenet, a minőségi kozmetikai vonal, na meg a lenyűgöző esport ágazat összességében a videojáték-történet egyik legmeghatározóbb játékává tette a LoL-t.

Ha nem módosulna a játék időről időre, akkor könnyedén rá lehetne unni. Ma viszont már több mint 150 karakterrel szállhatnak harcba a felhasználók. Ráadásul úgy, hogy ezeket a hősöket folyamatosan alakítgatja a fejlesztőcsapat. A különböző verziók közötti meta így folyamatosan változik, mozgásban van. Pontosan emiatt érdekes egyébként a profi szcéna is. Vannak időszakok, amikor egy-egy profi megőrül és a csapatát a hátán hordva sorra nyeri szinte egyedül a mérkőzéseket. Aztán érkezik egy frissítés, ami gyengíti kedvenc karaktereit és utána hosszú hetekig csak keresi azt a bizonyos fonalat az illető. Ma azok számítanak sztároknak, akiket nem érint meg ennyire egy metaváltozás.

Az ilyen jellegű változásokhoz kétféleképpen lehet alkalmazkodni. Vagy rettentő mennyiségű játékórát ölünk abba, hogy megtanuljuk a pozíciónk legtöbb karakterét, vagy beleássuk magunkat a Patch Note-okba és igyekszünk mindig az aktuálisan legerősebb hősökre fókuszálni. Ha valami meta, azt úgyis könnyebb megtanulni, mert akarva akaratlanul jól fog működni, ha nem eszetlenül esünk a játéknak.

Pár napja kijött a 10.20-as ciklus, így megnéztük, hogy mely hősök teljesítenek a legjobban az öt pozícióban.

Top: Maokai és Camille

Worldbreaker Maokai

Maokai egyértelműen az elmúlt egy-két ciklus legerősebb toposa. A Riot most viszont visszavett egy kicsit a hős Q sebzéséből, így egy fokkal gyengébb lett az ösvény szakaszban és a harcokban. Camille viszont ennek örülhet, ugyanis így lehetséges, hogy idővel beelőzheti a hatalmas fát a topon. Egy ügyes Camille játékos jelenleg mindenre képes lehet, tipikusan „Solo Carry” karakter. Maokai 53%-os győzelmi aránnyal rendelkezik az európai szervereken, míg Camille 51%-kal teljesít.

Jungle: Karthus

Infernal Kennen és Karthus

Már a 10.18-as és 10.19-es frissítés is azt mutatta, hogy visszatérőben van a „Carry Jungler” helyzet. A tankosabb karakterek kikerültek a fák közül és átvette a helyüket a sebzés. Ilyen téren is inkább az AP karakterek irányába húznak a játékosok, Nidalee, valamint Lillia is előkelő helyen tanyáznak, ám Karthus még mindig a legjobb az összes közül. Több mint 53%-os a hős győzelmi aránya. Még úgy is, hogy most kapott nerfet…

Mid: Zed

Championship Zed

Szórakoztató azt látni, hogy mennyire nagy a különbség a profi és a Solo/Duo meta között. Előbbiben a kontrollt adó mage hősök dominálnak, míg utóbbiban a párbaj potenciál és a masszív sebzés. Mivel a jungler pozícióban legtöbbször AP hősöket látni, így nem meglepő, hogy miden egy AD karakter teljesít a legjobban. Jelenleg Zednek vannak a legjobb mutatói, de nem sokkal mögötte Yone is a legjobbak között pózol.

Marksman: Ezreal (Felkészül: Varus)

Varus

A 10.19-es frissítés legnagyobb nyertese Twitch volt. Komoly erősítést kapott a fejlesztőktől és a profik már bele is emelték a metába a bűzös patkányt. A szóló mód esetében viszont még mindig a megbízható Ezreal a legjobban teljesítő lövész, ám nem lennénk meglepve, ha ez változna. Ugyan az eddigi formája miatt a leggyengébb lövésznek tűnik Varus, a 10.20-as frissítésben kapott buffja szinte biztos, hogy minimum a felső ház aljára repíti majd az íjászt. Nőtt az E sebzése és sűrűbben is tud ultizni, az ilyen jellegű Utility hősöket pedig mindenki szereti.

Support: Akit igazán szeretünk

Mecha Kingdoms Leona

Az az igazság, hogy a támogató kategória áll jelenleg a legjobb helyzetben. Néhány tizedszázalék különbségekről beszélhetünk a top 10-ben, így nem igazán lehet ilyen téren okosat mondani. Van, aki a W nerf ellenére is imádja Lulut, s ez látszik is a hős győzelmi arányán. A 10.20-as ciklus megjelenése óta nem sokat változott a karakter sikerrátája. De itt is előszeretettel (és nagy sikerrel) használják a játékosok Maokait, de jók a mutatói Leonának és Pantheonnak is. Két hősnek rettenetesek a statisztikái: Malphite-nak és Tahm Kench-nek. Őket most nem igazán ajánljuk.

https://www.facebook.com/groups/lolhungary/

×