A Pirate Monitor Ltd. azért perelte a Youtube-ot, mert szerintük túl lassan törölték le az illegálisan feltöltött filmeket. Nem jártak jól.

Az internet világában régóta ádáz harc folyik azért, hogy a szerzői jogokat ne érje sérelem. Mindenki tudja azonban, hogy az illegális feltöltéseket nagyon nehéz lenne teljesen megszüntetni, ám a Youtube minden megtesz ennek érdekében. Működik egy rendszer, amivel a szerzői jogot birtokló cég panaszt tehet, és kérheti az illegálisan feltöltött tartalom eltávolítását.

A Pirate Monitor így beperelte a Youtuebe-ot, mivel szerintük az Immigrants – Jóska menni Amerika című amerikai-magyar animációs filmet többször is feltöltötték illegálisan.

Kép: Amazon

A vád szerint a cég többször is indított kérelmet az illegális tartalom eltávolítására, de szerintük ezt a Youtube túl lassan tette. Ezért pert indítottak és kártérítést követelnek – írja a TorrentFreak.

Visszanyalt a fagyi

Az ügyben természetesen a Youtube belső vizsgálatot indított, hogy felkészüljön a perre. Kiderült, hogy tavaly pont a Virgin-szigeteken működő Pirate Monitor bízott meg embereket, hogy kamu profilokkal feltöltsék a filmeket. Ezeken az oldalakon több száz film jelent meg, köztük magyar alkotások is, mint a Zimmer Feri, vagy a Csak szex és más semmi.

Ezután pont ezen feltöltések miatt indítottak pert, nem sejtve, hogy lebuknak. Bár a fiókok elmondásuk szerint rendelkeznek a szerzői jogokkal, a Pirate Monitor elkezdte küldözgetni az eltávolítási kérelmeket a Youtube-nak.

A Youtube most úgy véli, hogy a cég saját tevékenysége miatt követel pénzt. A Youtube szerint több tucat kamu felhasználói fiókot üzemeltet a Pirate Monitor, azért most visszaperelték a céget. Szerződésszegés miatt kártérítést követelnek.

Úgy tűnik tehát, hogy a Pirate Monitor szeretett volna egy kis szerzői jogi trükkel élni, és némi pénzt kisajtolni a világméretű videómegosztóból. Nem jött össze.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×