Az 1942 és 1945 között épült számítógép akkora volt, mint egy kisebb szoba, és több ember kellett, hogy működtesse. Ezt ma már elképzelni sem tudjuk.

Igen, a világ nem mindig volt olyan modern, egyszerű és okos, mint most. Miközben generációk nőnek fel az okostelefonok, okostévék, tabletek, PC-k és modern videojátékok világában, elődeink nem voltak olyan szerencsések, hogy rendelkezésükre állt ez a technológia. Ahhoz, hogy ma úgy éljünk ahogy, szükség volt leleményes emberekre. Olyanokra, akik elindultak egy úton. Olyanokra, akik számára a fejlődés nem fontos volt. Még akkor sem adták fel, amikor egy PC olyan nagy volt, mint egy kisebb szoba.

A Z4 néven ismert, német mérnök, Konrad Zuse által épített számítógép használati utasítását nemrég találták meg.

Konrad Zuse német mérnök volt, a számítástechnika egyik úttörője. Ő készítette a világ első, kereskedelmi forgalomba helyezett digitális számítógépét, melyet 1942 és 1945 között épített. Ez a Z4 nevet kapta. Ez nem volt teljesen digitális, ugyanis a logikai egységei mellett mechanikus memóriával is rendelkezett.

A legfurcsább dolog, hogy még ma is létezik belőle működő példány, amihez most szerencsés módon egy használati utasítást is találtak – írja a Communications of the ACM. A gép jelenleg a müncheni Deutsches Múzeumban található.

A gép használati utasítása – Emauscripta

A nemrég megtalált dokumentumokból kiderül, hogy a korai számítógépet többek között a P-16-os vadászrepülőgép hajtóművének tervezésekor használták, matematikai műveleteket hajtottak végre vele. A múzeumban látható gép egyébként még ma is működik, a használati utasítással elvégzi azokat a feladatokat, melyre megalkották. Ezek leginkább bonyolult matematikai műveletek.

El tudod képzelni, hogy ekkora számítógép legyen a szobádban még ma is?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×