Ha igaz a pletyka, a Microsoft legújabb generációs konzoljainak kiadása ilyen árakon veszteséges lesz, ám mégis bevállalják. Miért?

Tegnap végre a Microsoft, megelőzve a Sony-t, bejelentette saját következő generációs konzoljainak megjelenési dátumát és árát. Mint kiderült, az Xbox Series X 499 dollárért, az Xbox Series S 299 dollárért lesz kapható.

Egy forrás szerint viszont a Microsoft ilyen árak mellett veszteségesen kínálja a konzolokat.

Kép: Xbox

Bár annak ellenére, hogy a nemrég bejelentett árak nagyon barátságosnak tűnnek a felhasználóknak, ez azért lehetséges, mert az Xbox mindent megtett annak érdekében, hogy versenyképes árat jelentsen be. Ezzel viszont mindkét konzol kiadásával veszteségekre számíthat a cég – írta a Twitteren a VentureBeat riportere, Jeff Grubb. Szerinte a legnagyobb veszteség az S esetében lesz majd.

Miért gondolja így?

Alapvetően azért, mert úgy tűnik, hogy a Microsoft most alacsonyabb áron kínálja a konzolt, mint amennyi a gyártási költség. Ezt azonban bevállalják azért, hogy több konzol jusson el a játékosokhoz, így a Microsoft később több pénzt kereshet a játékvásárlásokból, illetve a szolgáltatások eladásából. Ilyen lehet a Game Pass előfizetés, vagy a játékon belüli mikrotranzakció.

A konzolok veszteséges eladása egyébként nem újdonság a konzolpiacon. Szinte az összes videojáték-konzolt eredetileg veszteségesen értékesítik, mivel a konzolgyártók így tudják olcsóbban adni a rendszert a PC-khez képest. Ez segít abban, hogy megjelenéskor minél több háztartásba jusson el a készülék. Aztán az idő múlásával a gyártók egyéb úton hozzák vissza a veszteséget.

Persze Grubb híre csak pletyka, de nem kizárt, hogy a Microsoft valóban így gondolkodik, sőt erről elemzők is beszéltek korábban. Tény, hogy a jelen generáció során az Xbox One rengeteg helyre nem jutott el, a PS4 térhódítása miatt. Most azt remélik, hogy a következő generációban máshogy lesz, így az Xbox konzolok alacsony ára valószínűleg alapvető prioritás volt. Arról nem is beszélve, hogy 2020-ban drága terméket eladni a koronavírus hatásai közepette nem lenne szerencsés.

Korábban a Microsoft vezetői azt mondták: várnak a Sony PS5 árának bejelentéséig, hogy mindenképp alacsonyabb áron kínálják az Xbox-ot. Nos, vagy nem vártak tovább, vagy megtudtak valamit. Persze továbbra is kérdés, hogy vajon mennyire válik be az Xbox terve. Vajon tényleg sikerül ilyen árakon rengeteg konzolt eladni? Vajon előnyt szereznek majd a PS5-tel szemben? Vajon mit lép majd a Sony?

Ha a PS5 drágább lesz, mint az Xbox, az nagyon érdekesség tenné a helyzetet. Hamarosan kiderül.

https://www.facebook.com/groups/techinfohun/

×