Nem kell többet amiatt aggódni, hogy nincs nálunk aprópénz jegyre, ám az arcplasztika gondot jelenthet az új önvezető buszokon Japánban.

Az utóbbi években egyre többet hallani az önvezető járművekről, ráadásul a legnagyobb fejlesztések általában Ázsiában zajlanak. Japánban a régóta szeretnének bevezetni egy szolgáltatást, ami során önvezető autók segítik a vidéken élő nyugdíjasokat.

Most egy lépéssel tovább mentek, így létrejött az önvezető autóbusz, melyet már nyilvánosan is tesztelnek az országban.

Kép: SoraNews

A Gunma prefektúrabeli Maebashi viszonylag ritkán lakott, közepes méretű városnak számít, így sokan használnak autót. Éppen ezért kiváló terep az új önvezető busz tesztelésére. A járművet a tömegközlekedési vállalatok tanácsa fejlesztette, együttműködésben az NTT Docomo-val és a Gunma Egyetemmel. Itt decemberben kezdődik a nyilvános tesztidőszak.

Eközben persze a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium országjáró teszttúrát tart az önvezető buszokkal, különféle regionális busztársaságokkal együtt. Mita városában egy hónapon át teljes egészében sofőr nélkül jártak a buszok egy hat kilométeres szakaszon.

Hogyan működik?

Mint minden önvezető jármű, természetesen a busz is tele van érzékelőkkel, mely a környező forgalmat, jelzéseket, táblákat, a forgalmi információkat és a földrajzi helyzetet figyeli 5G kapcsolat segítségével.

Eredmény

Az útvonalon közlekedő 1306 utas fele szerint ugyanolyan jól működik, mintha egy ember vezetné a buszt. További egyharmaduk szerint még jobb is. Amikor azonban a megállásról volt szó, azt az utasok több mint fele azt „rossznak” minősítette, és csak egynegyedük mondta megfelelőnek. Tehát a legtöbben meg voltak elégedve.

Arcfizetés

Ami talán a legérdekesebb az önvezető buszoknál, az az úgynevezett face pass (japánul kao pass) rendszer. Ez úgy működik, hogy az utasok arcát beolvassák és regisztrálják, majd utazáskor egy arcfelismerő rendszer vonja le az út költségét a számlájukról.

Ezt a technológiát már a metrókapuknál is tesztelték:

 

Ez megkönnyítheti például az időseknek dolgát, akik nem igazán értik az elektronikus fizetési rendszereket. Ez persze azt is jelenti, hogy vége a sorban állásnak, nem kell apró a jegyre, nem kell elővenni a bérletet (Japánban a kártyát) a táska mélyéről.

Bár a koronavírus kissé megváltoztatta a tervezett teszteket, úgy tűnik, hogy Japánban az önvezető buszok bevezetése nincs túl messze. A buszoknak egyébként a tesztidőszak alatt nem volt balesete.

Te mit szólnál, ha hasonlót nálunk is bevezetnének?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×