Fortnite

Hatalmasat bukhatnak a kiadók, ha a Fortnite nem kerül vissza az App Store-ba

Komoly támadást indított a Fortnite-ot fejlesztő Epic Games az okostelefon operációs rendszerekért is felelős Apple-lel szemben. Erről már részletesen írtunk nektek ebben a cikkünkben. Ez persze nekünk játékosoknak már magában rendkívül érdekes és fontos, azonban van egy másik szegmens, ami ritkán jut eszünkbe.

A Föld populációjának már 4,6%-a Fortnite játékos. Ez akárhonnan nézzük, pénzügyileg egy jó befektetésnek hangzik. Éppen ezért viszont hatalmas baj, ha egy Fortnite méretű játék és a mögötte álló rendszer meginog.

Az eset megjárta a televíziót is, a Fox például egy gaming piaci elemzővel beszélgetett, aki a balhé kirobbanásáról is szót ejtett. Az Epic Games vezérigazgatójának ez személyes csatája, amiben az egész cégét mozgósítja. Tim Sweeney-nek egészen más elképzelése van arról, hogy hogyan kellene működnie az Apple App Store-nak és a Google Play Store-nak, ezért is állt bele ebbe a csatába.

Az Epic nagyon komoly ügyvédeket bérelt fel, akikkel alaposan felkészültek a pereskedésre.

A tévében megszólaló elemző szerint az Epic Games nem állt volna bele a harcba, ha nem látnának valós esélyt a győzelemre.

Ha elsőre nem ment, megy majd másodjára

Körülbelül egy hete született ítélet az Apple kontra Epic Games perben, ami a a Fortnite törlése kapcsán került jogi útra. Az App Store-ból ugyanis kikerült az ingyenesen letölthető játék, méghozzá a V-Buck árazása miatt. Ezt azonban az Epic szerint jogszerűen nem teheti meg az Apple. Nem meglepő tehát, hogy az Epic ismét a bírósághoz fordul.

Egy új beadvány szerint az Epic Games elbukta iOS felhasználóinak 60%-át, közel 210 millió játékos nem tud jelenleg játszani az Apple intézkedése miatt. Az App Store-ban ugyanis nem csak hogy elérhetetlenné tette az új letöltők számára a Fortnite-ot, törölték az Epic egész App Store fiókját. A bíróságra eljuttatott kérvény szerint az iOS fejlesztője visszaél azzal a monopóliummal, hogy egyoldalúan szabhatja meg, mi kerül játékosok milliói elé, vagy éppen mi kerül ki onnan.

Tárgyalás online formában, szeptember 28-án lesz megtartva.

Na, de mit jelent mindez a közösségre nézve?

A kellemetlen huzavona természetesen nemcsak az Epic Games-t és az Apple-t, hanem a felhasználókat is érinti. Ahogy korábban is említettük, az Epic beadványa szerint az iOS felhasználók jóval több, mint a fele eltűnt, ami hatalmas kiesést jelent a kiadó számára.

A platform csere nem egyszerű

A játékos közösség oszlopos tagjainak számítanak a tartalomgyártók. Az Epic Games el is ismeri őket teljes mértékben, ezért is indították el anno a „Support-a-Creator” projektet. Jól tudják, hogy a Fortnite témában ténykedő videósok komoly hatással vannak a játékosbázisra. S bármennyire meglepő, bizony vannak nagy mobilos tartalomgyártók is.

Ott van például DuckyTheGamer, akinek több, mint 900 ezer feliratkozója van Youtube-on és 300 ezernél is többen követik Twitch-en. Ő például eddig iOS készüléken játszott, ugyanis ebben a kategóriában voltak megtalálhatók a legjobb platformok.

A videós a balhé kirobbanása után egy videóban elmondta, kellemetlen lesz átállni egy másik platformra, ugyanis a 2018-as és 2020-as iPad Proknál jelenleg nincsen jobb készülék a Fortnite futtatásához. (Persze a nagyobb konzolok és a PC-n kívül.) Ezek a gépek ugyanis 120 FPS-sel tudták futtatni a játékot, ami nemcsak a játékbeli teljesítményt, de a videók minőségét is javította.

DuckyTheGamer

Ha tehát teljesen ellehetetlenítették a tökéletes platformról a videósokat, akkor nekik bizony új platformot kell keresniük. Ami nem egyszerű, mert ha hozzá vannak szokva, hogy egy iPad méretű képernyőn 120 FPS-ben játszanak, jelenleg nem nagyon lesz alternatíva a piacon. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem olcsó a váltás.

Most, hogy bemutattuk egy tartalomgyártó példáján a problémát, ugyan ezt helyezzük át hétköznapi keretek közé.

Ha már egy, a videózásból élő személynek is problémát jelent a váltás, gondoljunk csak bele, hogy egy egyszerű mobiljátékosnak milyen lehet orvosolni ezt az „aprócska” gondot. A Fortnite-nak igazán komoly húzóneve van a piacon, valószínűleg sokan célirányosan vesznek készüléket. A nagy pereskedések közepette tehát nemcsak az Epic veszíthet, hanem az Apple is potenciális felhasználóktól esik el.

Hatalmasat zuhanhat a nézettség

Sokan úgy vannak vele, hogy ha nem játszhatnak kedvenc játékukkal, akkor inkább nem is fájdítják a szívüket azzal, hogy nézik. Ha hiszünk az adatoknak, akkor jelenleg 210 millió iOS játékos (és ki tudja még hány millió Google Play Store felhasználó) inog jelenleg a küszöbön.

Ha már csak ennek a számnak a negyede hátat fordít a játéknak az „Epic kontra Apple” helyzet miatt, már meg fogja érezni a Fortnite. Ebből kifolyólag nem is olyan nagy meglepetés, hogy foggal körömmel küzd Tim Sweeney, hogy játékuk visszakerüljön az App Store kínálatába.

Programletöltések az elmúlt hónapokban – Sensor Tower

A Sensor Tower adatai szerint ráadásul az elmúlt hónapokban kimagaslóan jól teljesített a Fortnite mobil készülékeken. A COVID-19 okozta káoszból a telefonos játékok profitáltak az egyik legtöbbet, így biztosan nagy tervei voltak az Epic-nek a játékkal. Az külön érvágás lehet a kiadónak, hogy éppen a Marvel-szezon előtt került ki a két nagyobb Store-ból a játék.

Ez azt jelenti, hogy a komoly nézettség csökkenés és drága platformváltás mellett természetesen a bevétel is óriásit zuhant. Biztosan eltartja magát a játék a nagyobb konzolokról és PC-ről befolyó összeggel, viszont ha megnézzük, hogy csak 2020 áprilisában 6 millióan töltötték le a híres Battle Royale-t, már látjuk, hogy miért van értelme küzdenie az Epic-nek.

Sok múlik a második hullámon

Az új pereskedésnek tehát hatalmas szerepe lesz a Fortnite jövőjére nézve. Sokan azt jósolták egyébként is, hogy a gaming jövője az okostelefonokon fog folytatódni, ebből pedig biztosan nem szeretne kimaradni az Epic Games. Az Apple-t szeptember második felében ismét bíróság elé rángatja az Epic, meglátjuk annak a tárgyalásnak mi lesz a végeredménye.

Cloud

Korábbi cikkek

Sötét fordulattal folytatódik az egyik legérdekesebb Star Wars-sorozat

Bódi Dániel 2024.04.04. - Mióta a Disney a mindenható ura a Star Wars fantáziavilágának, nagyjából…

2 óra telt el azóta...

A San Andreas fejlesztője 20 év után rántotta le a leplet a játék egy vicces titkáról

Bódi Dániel 2024.04.04. - A GTA-játékokat részben az teszi oly nagyszerűvé, hogy a megjelenésük után…

4 óra telt el azóta...

Úgy tűnik, hogy a 2024-es Call of Duty még a loadoutokon is alakít

2024.04.04. – Éppen a napokban debütált a Modern Warfare III és Warzone legutóbbi szezonja, ám…

4 óra telt el azóta...

Érkeznek az új AMD CPU-k, a régi alaplapok tulajdonosai is örülhetnek

2024.04.04. – Az AMD Zen 5 processzorairól egyre több friss információ érkezett március utolsó napjaiban.…

5 óra telt el azóta...

Kevés FPS-ed van Counter-Strike 2-ben? – Nem nálad van a baj

2024.04.04. – Március 31-én ért véget a Counter-Strike 2 első, hivatalos eseménye, a Major. Koppenhága adott otthont…

5 óra telt el azóta...

Több szinten is megújulhat az iPhone 16: így néznek majd ki a telefonok

2024.04.04. – Az elmúlt időszakban több információ is érkezett az Apple iPhone 16 és 16 Pro telefonjaival…

5 óra telt el azóta...