Elemek nélkül, kizárólag napenergiával működik az a „Game Boy”, melyet egy holland csapat készített. 10 másodpercig megy.

Kevés hordozható konzol mondhatja el magáról, hogy olyannyira sikeres lett, mint annak idején a Game Boy. Sok játékos számára nagyon kedves emlék a Nintendo gépe, ám állandó problémát jelentettek a folyton lemerülő elemek. Szerencsére a holland TU Delft egyetem informatikuscsoportja talált egyfajta megoldást.

Bár valójában ez nem egy igazi Nintendo Game Boy, hanem egy replika.

A cél az, hogy a konzol hasonlítson az eredeti készülékre, kinézetére és hangulatára, bár kisebb képernyővel rendelkezik. A csavar a dologban, hogy egyáltalán nem kell bele elem vagy akksi. A konzol napelemekkel rendelkezik, és abból is energiát meríthet, hogy a használója nyomkodja a gombokat. Az Engage nevet viselő konzolon emulátor segítésével klasszikus játékokkal játszhatunk, mint például a Tetris.

Azonban egyszerre csak 10 másodpercet lehet játszani.

Az eszközben annyi energia van, hogy 10 másodperces játékra ad lehetőséget, aztán kikapcsol. Ezután ismét gombnyomásos, vagy napelemes töltés kell neki. Az eszközön ezen kívül nincs hang, ezzel is kisebb az energiafogyasztás. A gépet azonban nem azért tervezték, hogy kiadják: a csapat a 2020-as UbiComp nevű tudományos konferenciára készült ezzel a projekttel.

A konzolban egyébként van egy szoftver, ami folyamatosan menti a játékállást, így amikor a konzol újraindul, ott lehet folytatni, ahol abbahagytuk. A cél egyébként a hulladékcsökkentés, és az éghajlat-változás elleni küzdelem elősegítése. Ennek egyik része, hogy igyekezzünk megszabadulni a elemektől.

Az Engage 3D nyomtatott műanyagot használ, de a csapat azt szeretné, ha az is újrahasznosított lenne. Nos, a cél mindenképp nemes, az akkumulátor nélküli konzolok világa pedig igen jó ötlet. Talán a jövőben valóban lesz egy világ, ahol nem kell a lemerülő aksik miatt aggódnunk, miközben védjük a környezetet. Ez persze nagyon hosszú időbe telhet.

https://www.facebook.com/groups/techinfohun/

×