Az Egyesült Államok vs. Huawei-balhé legújabb fordulójához értünk.

Donald Trump kormányzata komoly szankcióknak vonta alá a Huawei-t, ami az egész tech-ipart megbotránkoztatta, korábban ugyanis nem volt példa hasonlóra. Azóta eltelt egy év és a kedélyek továbbra sem csillapodtak. A múlthéten viszont letelt a türelmi idő, amit az Egyesült Államok kormánya a Google-nek adott, ennek értelmében pedig a jövőben nem szolgáltathat adatokat a tech-óriás a Huawei-nek.

Ennek kapcsán röppent fel a hír, mi szerint az olyan androidos Huawei készülékek, mint a telefonok és tabletek, már nem kapnak újabb Androidot, sem biztonsági frissítést. Ez azért is fájó pont, mert így sokkal sérülékenyebbek, amit a vírusok készítői előszeretettel használnak ki. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy ennek milyen negatív hatásai vannak a cég marketingjére vonatkozóan.

A Huawei kezdetben csupán annyit nyilatkozott, hogy figyelik a szituációt és próbálják felmérni a lehetőségeiket. A hír futótűzként terjedt, ezt követően pedig a Huawei sajtóközleményt adott ki, amiben kitértek arra, hogy nem kell aggódni, ugyanis továbbra is érkeznek frissítések az AOSP-n keresztül.

„Függetlenül a döntéstől a Huawei továbbra is gyárthat és árusíthat olyan Google-licensszel rendelkező GMS-termékeket, melyek 2019. május 16. előtt kerültek kereskedelmi forgalomba. Ezek a termékek mind hozzáférnek a Google Play-hez, ahonnan alkalmazásokat tudnak letölteni és frissíteni.

A Huawei továbbra is biztosítja a rendszer-és biztonsági frissítéseket. Vásárlóink a nyílt forráskódú közösségnek és a Huawei saját fejlett K+F képességeinek köszönhetően továbbra is megkapják a szoftverfrissítéseket és szolgáltatásokat. A Huawei az új Android-funkciókat és biztonsági frissítéseket az AOSP-n keresztül tudja elérni, és ezeket automatikusan ki is adja majd az eszközökre.

A Huawei GMS-sel működő készülékei ugyancsak tovább használhatnak más, GMS-alapú alkalmazásokat. A GMS-es felhasználói élmény nem fog változni, mivel a Huawei a jövőbeli frissítésekkel garantálja az API-k kompatibilitását és következetességét.”

Ennek értelmében a jövőben is érkeznek frissítések, viszont a kérdés továbbra is a levegőben pattog, azaz hogy mi lesz később. Ugyanis a cég jelentései szerint hamarosan elfogy a gyártáshoz szükséges SoC, processzor nélkül pedig képtelenek új eszközöket piacra dobni. Jelen állás szerint a Huawei Mate 40-ben debütáló Kirin 9000 lesz az utolsó processzor, amit a TSMC még le tud gyártani a jelenlegi jogszabályok értelmében. Mivel amerikai technológiát is használnak a gyárban, így Trumpék megtiltották, hogy a Huawei-jel üzleteljenek.

Egyelőre tehát még a Huawei-nél pattog a labda, a pletykák szerint a MediaTek és a Qualcomm is szerepel a lehetőségeik között. Az előbbinél viszont a hírek szerint ugyanaz a probléma áll fenn, mint a TSMC esetén, azaz a gyárakban amerikai technológiát vonultatnak fel.

A Qualcomm neve pedig eredetileg fel sem merülhetne, lévén amerikai cégről van szó, a The Wall Street Journal szerint viszont komoly lobbitevékenységet folytatnak a Qualcommnál, hogy nyélbe üthessék az üzletet, elvégre nem pár száz dollár a tét. Külső szemmel viszont elég lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hiszen ha valóban engednék Trumpék, akkor azzal saját maguknak mondanának ellent. Amíg a tajvani és a kínai gyáraknak is képesek megálljt parancsolni, majd akkor pont egy hazai céggel tennének kivételt? Nehezen tudjuk elképzelni.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×