91 éves volt.

Elhunyt Russell Kirsch, amerikai tudós, aki feltalálta a digitális képszkennelést és a pixel fogalmát. Kirsch 1929-ben született a New York-i Manhattanben, szülei Oroszországból, illetve Magyarországból vándoroltak az Egyesült Államokba. A középiskolát követően a New York-i Egyetemen folytatta tanulmányait, itt szerezte elektromérnöki diplomáját, ezt követően pedig a Harwardon a mesterdiplomáját is sikeresen megszerezte.

Kirsch korai éveiben

1957-ben Kirsch csoportja kifejlesztett egy digitális képolvasót, és elvégezte az első digitális beolvasást. Az első beolvasott fénykép Kirsch három hónapos fia képe, amely mindössze 30 976 képpontból állt, 176 × 176-os felbontású, 5 cm × 5 cm nagyságú volt. Fekete-fehér kép volt, szürke árnyalat nélkül. A különféle szkennelési küszöbértékek alapján készített több szkennelés kombinálásával szürkeárnyalatos képet is lehetett kapni.

A kép, ami alaposan megváltoztatta a világot

A Life magazin 2003-ban a Kirsch kisfiáról beolvasott képét besorolta a „100 fénykép, amely megváltoztatta a világot” közé. Az eredeti kép a Portland Művészeti Múzeumban található. A feltaláló portlandi otthonában hunyt el, augusztus 11-én.

Nyugodjék békében!

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×