A videózás hátteréről kérdezték a világ egyik legismertebb Twitch streamerét, Pokimane-t. A videós beszélt a kiadásairól, valamint arról is, hogy mikor kezdte el komolyan venni a szakmát.

Pokimane a Twitch platform egyik legismertebb arca. A marokkói-kanadai felmenőkkel rendelkező videós az elmúlt években az egyik legnagyobb neve lett a streamer társadalomnak. Az OfflineTV csapat oszlopos tagját Graham Stephan interjúvolta meg. A beszélgetésből kiderült, hogy milyen egy top streamer élete, s még az üzleti háttérbe is betekintést nyerhettünk. Hajmeresztő számokat osztott meg a nézőkkel Poki.

A 24 éves sztár, ahogyan azt a legtöbben mind a mai napig csinálják, eleinte saját magának vágta a videót. Később, mikor elkezdett nőni a csatornája, felbérelt egy vágót, aki segített neki a munkában. Természetesen itt még magát menedzselte Poki, a kapcsolattartó szerepben is ő tetszelgett. Viszont egy idő után teljes állású vágóra volt szüksége, na meg egy olyan személyre, aki tartja velük a kapcsolatot, ugyanis a kontroll ilyen téren kezdett kicsúszni a kezéből. Mikor több vágóra lett szükség, elkezdett fizetni egy általános menedzsert is, aki átlátta és átfogta a teendőket. Külön üzleti kapcsolattartója lett, aki a különböző kollaborációkat intézte különböző vállalatokkal. Az évek során hatalmasra duzzadt csapat fizetéseit pedig már nem volt egyszerű a streamernek kézben tartania, így egy üzleti menedzsert is fizet már, aki ezeket a teendőket látja el.

 

Azt hinné tehát az ember, hogy minél nagyobb egy videó, annál több pénzt takarít meg. Nos, Pokimane most elárulta, hogy ez közel sincs így. Ha a minőséget a cél, akkor idővel akarva akaratlan egy nagy csapatra lesz szükség, akik természetesen nem dolgoznak ingyen.

„Valahol 10 és 20 ezer dollárt fordítok egy hónapban a csapatom megfizetésére.”

Így van, Pokimane elmondásai szerint egy hónapban az, hogy a megszokott minőséget tegye a követői elé, körülbelül 3-6 millió forintig terjedő anyagi ráfordítást igényel. Ez a költség már egy befutott csapat, jól bejáratott brand számait mutatja, idáig viszont el is kell jutni. A kezdeti ráfordítások, a technika és az olyan apróságok, mint grafika, ajándéktárgyak és közösségi média hirdetések, mind-mind rengeteg pénz emésztenek fel a hírnévre vágyó videósok pénztárcájából.

A videóban Poki arról is beszélt, hogy mikor érezte azt, hogy a videózásból karriert is tud csinálni. Az első igazán erős hónapjával körülbelül 10 ezer dollárt tett zsebre, ekkor érezte azt, hogy érdemes időt és energiát fektetni a streamelésbe. Ezek után persze még tovább nőtt a csatornája, valamint a bevétele is tovább emelkedett, ezért is engedheti most meg magának azt, hogy több millió forintot fordít a menedzsmentre.

Egy szó mint száz, valószínűleg anyagilag nem kell félteni Pokimane-t, viszont azt érdemes észben tartani, hogy egy videósnak is komoly kiadásai vannak a brandjét illetően, vagyis ez a szakma sem csupán játék és szórakozás.

Ezt olvastad már?

Ez az igazi flex – 24 karátos PlayStation 5 valakinek?

×