Tavalyhoz képest bizony jóval kevesebb mobiltelefon fogyott az év első szakaszában. Egyes gyártók nem igazán jártak jól.

Az elmúlt hónapok úgy tűnik, nem igazán kedveztek egyes mobilgyártók számára Európában. Persze volt olyan is, aki kissé elhúzott az elmúlt időszakban. Erről nemrég a Counterpoint elemzőcég adott ki egy elemzést, melyből kiderült, hogy a 2020 első negyedévében 7 százalékkal esett vissza a európai mobilpiac az előző év azonos időszakához képest. 2019 utolsó negyedévét tekintve ez a szám viszont már 23 százalék. A visszaesés egyébként Európa egyes területein is más: nyugaton 9 százalék, keleten pedig 5 százalék.

Kép forrása: Counterpoint

Azt gondolom, az idei járványhelyzetet ismerve senki nem lepődik meg azon, hogy Olaszországban esett vissza leginkább a mobilértékesítés. Az országban 21 százalékos a visszaesés. A vírus hatása nem volt ilyen hatással Oroszországra, ott csupán 1 százalékról beszél az elemző cég.

Mobilgyártók

Kép forrása: Counterpoint

Érdekes, hogy Európában a készülékek terén a Samsung van az élen, az Apple termékei pedig erősödtek. Talán a járvány miatt is, illetve nagyobb részt inkább az amerikai szankcióknak köszönhetően a Huawei a legnagyobb vesztese az elmúlt időszaknak. Tavaly még az európai eladások 23 százalékát tudta hozni, idén már csak 16 százalékot ért el.

A Counterpoint adatai szerint volt olyan cég is, aki javuló tendenciát mutat a térségben. A Xiaomi 7 százalékkal erősödött, így már 11 százalékos részesedéssel rendelkezik az eladásokból.

Te vettél az elmúlt időszakban mobilt?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×