Kezdetét vette az új-generációs konzolháború.

Tegnap végre lekerült a lepel a PlayStation 5 specifikációiról, nemsokkal korábban pedig az Xbox Series X hardvereiről is. Ennek örömére egymásnak eresztettük a két új-generációs konzolt, amiből hamar kiderül, hogy melyik az erősebb, legalábbis papíron.

CPU

Mindkét gyártó az AMD-től szerzi be a processzorokat, ennek megfelelően természetesen a legújabb technológia fog figyelni a műanyag burkolat alatt. Ez esetünkben a Zen 2 architektúrát jelöli, mindkét gép esetén egy 8 magos CPU látja majd el a főbb feladatokat, viszont a PlayStation 5 esetén 3,5 GHz-ig skálázódnak az órajelek, míg az új Xbox esetén akár 3,8 GHz-ig is elkúszhat.

GPU

A grafikus megjelenítést szintén az AMD-re bízták a gyártók, akik így testre is szabták a GPU-t. A PS5 esetén egy 36 számolóegység (CU) teljesít szolgálatot 2,33 GHz-es órajelen, így 10,28 TFLOPs-os elméleti számítási teljesítményre képes maximum. Szemben az Xbox Series X-et 52 (CU) számolóegységgel látták el, amelyek 1,825 GHz-en üzemelnek, így pedig 12 TFLOPS-os elméleti számítási teljesítménnyel rendelkezik. Így ezt a kört is az Xbox nyerte.

Memória

Mindkét konzol 16 GB-nyi GDDR6 memóriával lesz ellátva, egyedül az adatátviteli buszban különböznek, ugyanis amíg a PS5 256 bites buszt használ, addig az Xboxnál 320 biten oldják meg az adatfolyamot. Ennek megfelelően a memória sávszélessége is különbözik, ami a PS5 esetén 448 GB/s-os  átviteli maximumot jelent, amíg ez a Series X esetén 580 GB/s is lehet.

Háttértár

Végre már mindkét gyártó SSD-re váltott, viszont az Xbox itt is többet ad. A PS5 esetén 825 GB-os adattárolóra pakolhatjuk majd a játékokat, ami természetesen NVMe csatolófelülettel rendelkezik, csakúgy, mint az Xbox Series X esetén, ahol viszont 1 TB-ot adtak a felhasználóknak.

Meghajtó

Hiába írunk 2020-at, amikor is tombol a digitális-láz, ennek ellenére még mindig sokan vásárolnak lemezeket, épp ezért mindkét konzol rendelkezik Blu-Ray meghajtóval, természetesen a legújabb technológiájú 4K UHD verziókat fogjuk megkapni, bármelyik gyártó termékét is válasszuk.

Mindez persze megváltozhat még a megjelenésig, de erre kevés a valószínűség. A két konzol csatáját idáig egyértelműen az Xbox Series X vitte, viszont egyelőre még csak papíron. Az igazi összehasonlításokat majd a megjelenés után várhatunk, élesben dől el úgyis minden. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a konzolok esetén nem a hardver, hanem inkább az exkluzív húzócímek alapján szoktak dönteni a vásárlók. Ebben pedig a PlayStation 4 igencsak elhúzott az Xbox One-tól.

Ti melyik konzol mellé teszitek le a voksotokat?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×