Az FBI jelentése szerint 2019-ben több internetes csalással, átveréssel kapcsolatos panasz érkezett, mint bármikor az elmúlt 19 évben.

Az FBI internetes bűncselekményekért felelős panaszközpontja, más néven az IC3 feladata többek között, hogy az FBI és más hatóság, illetve partner számára információkat nyújtson internetes bűncselekményekkel kapcsolatban. Az információkat általában nyomozási és hírszerzési célokra, valamint bűnüldözésre és a nyilvánosság tájékoztatására használják.

Az IC3 2000-ben jött létre, azóta minden évben nyomon követik, mennyi internetes csalás történik az Egyesült Államokban. Nos, tavaly az emberek több csalásról adtak hírt, mint eddig bármelyik évben.

Az FBI kapcsolódó weboldala szerint az IC3 2019-ben összesen 467.361 panaszt regisztrált, ami átlagosan napi 1300-nak felel meg. Ezt azt jelenti, hogy tavaly jóval több pénzt csaltak ki emberektől az internetes csalásokkal, átverésekkel, mint 2000 óta bármikor. Az FBI szerint a csalásokkal kicsalt pénz összesen 3.5 milliárd dollárra rúg. A panaszok magánszemélyektől, illetve vállalkozásoktól úgyszintén származnak. A legtöbb esetben adatlopásról, fizetés vagy kézbesítés elmulasztásáról érkezett panasz, de történt számos számlacsalás és internetes fiókfeltörés is.

Kép forrása: FBI

Donna Gregory, az IC3 vezetője elmondta, hogy a bűnözők egyre „kifinomultabbá” válnak.

„A bűnözők egyre kifinomultabbak. Az áldozatoknak egyre nehezebben esik le, hogy csalás áldozatai. Előfordul, hogy valaki kap egy SMS-t, amit úgy tűnik, hogy bank küldött, és azt kérik, hogy ellenőrizzen valamit. Aztán máris egy csaló webhelyre kerül, ahol ellopják a banki és hitelkártya adatokat” – mesélte.

Gregory szerint a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk ezeket a csalásokat, ha rendkívül szkeptikusak vagyunk és mindent duplán leellenőrzünk.

„Ugyanúgy, ahogy a bankszámla vagy az online fiókok esetében is, kétlépcsős hitelesítés szükséges. Ezt kell alkalmazni az életben is” – tette hozzá.

Tőled is csaltak már ki pénzt internetes csalók?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×