A RuneScape fejlesztéséről ismert Jagex-nél történt az eset, mely bíróság elé is került, ahol jogtalannak ítélték meg a felmondást.

A The Register számolt be arról, hogy végre döntés született a főnöke fizetését megtudó, majd emiatt kirúgott RuneScape fejlesztő ügyében. A Jagex azzal érvelt, hogy az alkalmazottjuknak tudnia kellett volna, hogy szenzitív dokumentumokról volt szó, de a bíróság szerint a vezető mulasztotta el megfelelően jelölni azt. Ne szaladjunk ennyire előre, érdemes felidézni, mi is történt pontosan.

Magándokumentum + nyilvános nyomtató = problémás helyzet

A történet akkor kezdődött, mikor Hamza Mudassir, az egyik vezető fejlesztő a cégnél az egyik mindenki számára hozzáférhető irodai nyomtatóra küldte édesanyja vízumkérvényét. Ezen szerepelt a saját fizetése is, és az arra járó John McCambridge, az egyik kreatív tervező ezt meglátta, és feltételezte, hogy főnöke majd összeszedi a papírokat: átrakta abba a tárolóba, ahova a nyomtatóban felejtett papírokat szokták rakni. A meglátott fizetést később elmesélte egyetlen kollégájának.

Aznap ebédkor a munkatársak az irodán kívül, egy étteremben ebéd közben egy játékot játszottak: „tippeld meg a vezető fizetését”. Számokat kiabáltak be, és válaszul megkapták, hogy alacsonyabb, vagy magasabb a fizetés, amíg valaki el nem találta a tényleges összeget. Mindeközben McCambridge az irodában volt, és nem is tudott erről az egészről.

McCambridge illusztrátorként, concept artistként dolgozott a cégnél | Kép forrása: McCambridge Artstation profilja

Később a feldühödött dolgozók az irodában felkeresték a vezetőket, és számon kérték rajtuk Mudassir túlzóan magas fizetését, hiszen ebben az időben amúgy is kicsit feszült volt a helyzet a fejlesztők alulfizetettsége miatt. Másnap McCambridge munkába érkezve még mindig a nyilvános nyomtatóban találta a vétkes vízumjelentkezési papírt, és bedobta az egyik bizalmas (vélhetően darálásra ítélt dokumentumokat gyűjtő) szemeteskosárba.

A vezetőség a nap folyamán behívatta McCambridge-t, és számon kérték rajta az esetet. McCambridge nem érezte, hogy bizalmas dokumentumként kellett volna kezelnie a papírt, és őszintén bevallotta, kinek mesélt róla. Később összehívtak egy fegyelmi meghallgatást, amely rövid úton McCambridge kirúgása mellett döntött, az indoklás szerint „nem mutatott megbánást tette miatt, és a sértett felet tartotta felelősnek, hogy nyilvános helyen hagyta a dokumentumot”. Érdemes kiemelni, hogy a többi munkatársat, akik ebéd közben a játékot játszották, nem vonták felelősségre.

Jogellenes felmondás

McCambridge bírósághoz fordult, és ügyvéd nélkül önmagát képviselte az ügyben. A bíró az ő javára döntött, azaz a Jagex vezetői jogtalanul hivatkoztak arra felmondásukban, hogy McCambrdige megsértette a szerződését, amikor nem kezelte megfelelően bizalmasként a dokumentumot. A cég fellebbezett, de most, 18 hónappal az eredeti kirúgás után a bíróság a fellebbezést is elutasította: ebben ráadásul a bíró fel is hívta a figyelmet arra, hogy jogi szempontból épp Mudassir sértette meg a saját szerződését, amikor nem jelölte a cég információbiztonsági elvei alapján bizalmasként a dokumentumot.

Bár azt a bíró is megjegyezte, hogy ez az információvédelmi rendszer elsősorban az üzleti titkokat hivatott védeni, nem pedig egy felelőtlen vezető kínos magándokumentumait. Nem tudni pontosan, hogy a Jagex-nek milyen összeget kell fizetniük a jogtalanul elküldött volt alkalmazottjuknak.

Jamflex pls…

Különösen érdekes kiemelni az eset visszhangját a játék subredditjein (a ma is futó „eredeti” Runescape mellett a Jagex a játék 2007-es változatát is üzemelteti Old School Runescape néven) a felhasználók körében általános a felháborodás.

RuneScape bloke was wrongly sacked after reading veep’s salary details on office printer from r/runescape

„Fizessetek, Jagex. Használjátok a Treasure Hunter mikrotranzakciókból befolyt pénzt, hogy elfedjétek ezt a lelketlen baklövést” – írja az egyik kommentelő. „Ez mindent elmond erről a cégről. Már nem lelkes játékfejlesztők vezetik. Olyan pénzemberek vannak az élén, akiknek se lelkiismeretük, se elveik nincsenek. A. Runescape. Halott.” – írja egy másik.

Ti játszotok még a RuneScape-pel, vagy az Old School változattal? Mit szóltok az esethez?

 

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×