Scarlett Johansson Fekete Özvegyét úgy néz ki, már csak jövőre érkező saját filmjében láthatjuk újra. A karaktertől azonban nem kell végleg búcsút vennünk, a Marvel lehet máris megtalálta az utódját.

Natasha Romanoff karakteréről a Marvel Filmes Univerzum elmúlt tíz éve alatt nem sok dolog derült ki. Annyit tudunk, hogy eredetileg orosz kémnek készült és kemény kiképzést kapott a KGB egyik titkos bázisán. Dolgozott is nekik egy darabig, végül pedig Sólyomszemnek köszönhetően állt át a S.H.I.E.L.D. oldalára. Ahol egy szuperdögös szuperkém van, ott garantáltan akad több is. Fekete Özvegy valójában nemcsak egy személy, inkább egy jelenség.

Akik számára ismerősek már a képregények, azoknak bizonyára nem idegen Yelena Belova neve sem. Natasha-hoz hasonlóan ő is orosz kémnek készült és a kiképzését is a Vörös Szobában kapta, csak egy másik generációban.

 

Ellenségek, habár sosem próbálták megölni egymást

Ahogy azt fentebb már említettük, mindketten a KGB szolgálatában kezdték pályafutásukat, mint orosz hírszerzők. Azonban miután Natasha átállt a S.H.I.E.L.D-hez, keresni kellett valakit a pozíciójára. Itt jött képbe először a fiatal, de ambiciózus Yelena. A lány ugyanabban a Vörös Szobában szerezte a kiképzését, mint elődje, így Natasha minden trükkjét ismeri.

Miután a lány egyik kiképzőjét meggyilkolták, a fiatal bérgyilkost küldték ki nyomozni és meg is találta a gyilkost. A KGB vezetőinek sem kellett sok, hogy kinevezzék őt az új Fekete Özveggyé, ezután pedig elkerülhetetlen volt a pillanat, amikor szembe kellett néznie elődjével.

Natasha & Yelena comics

Kép forrása: gamespot.com

KGB-nél eltöltött ideje alatt Yelena egyik fő célja az volt, hogy legyőzhesse Natasha-t. Egy küldetése során lehetősége is nyílt rá, hogy szembeszálljon vele. Első találkozásukkor ugyan nem kímélték egymást, végül egyikük sem szenvedett maradandó károkat. Helyette az idősebb Fekete Özvegy adott némi gondolkodni valót utódjának.

Natasha-nak sikerült ugyanis meggyőznie Yelena-t róla, hogy ahelyett, hogy a KGB bábja maradna, keresse meg saját személyiségét. Szavai pedig végül értő fülekre találtak és a fiatal orosz kém egy időre vissza is vonult. Legalábbis addig, amíg a S.H.I.E.L.D. meg nem kereste, hogy munkát ajánljon neki.

 

Az új Fekete Özvegy többször is oldalt vált, mire elköteleződik valahol

Nem sokkal azután, hogy Belova is a S.H.I.E.L.D. ügynöke lesz, elküldik a Savage Land-re. A hely amellett, hogy az egyik X-Men gonosztevő, Sauron (nem, ez nem az, aki a Gyűrűk Urában van) szülőhelye, vibránium lelőhely is. Utóbbira természetesen a S.H.I.E.L.D. is igényt tart, de rosszul mérik fel a küldetés veszélyeit.

Belova teste több részén súlyos égési sérüléseket szenved Sauronnak és az őslakosoknak köszönhetően és kis híján meghal. Sérüléseiért és a támadásért a S.H.I.E.L.D-et hibáztatja és úgy dönt, oldalt vált. Ezután csatlakozik a Hydra-hoz, de az A.I.M. és az orosz kormány tagjai között is megfordul, mire visszatér a jófiúkhoz.

Natasha x Yelena Black Widow

Kép forrása: cbr.com

Erre a Secret Empire története alatt kerül sor, ahol Amerika Kapitány egy gonosz verziója megöli Natasha-t. A világ és a Bosszúállók ezzel Fekete Özvegy nélkül maradnak, ami nagyon hasonló helyzetet állít fel, mint amiben az MCU karakterei jelenleg vannak. Később a valódi Amerika Kapitány persze jön és megmenti a napot, Fekete Özvegyet azonban nem tudják visszahozni a halálból.

Yelena ezután dönt úgy, hogy átveszi Natasha helyét és végleg a jók oldalán harcol majd. Sok Marvel hős fogadja azonban szkeptikusan a kegyetlen gyilkos hírében álló szuperkém hirtelen csatlakozását a jó ügyhöz. Az új Fekete Özvegy nem hagyva, hogy ezek az ellenérzések hátráltassák, elődje emléke előtt tisztelegve elkezdi levadászni a Hydra ügynököket. Ez olyasmi, amit Natasha-tól az Amerika Kapitány: A Tél Katonájában is láthattunk már, miután kiderült, hogy Arnim Zola közbenjárásával beszivárogtak és átvették az irányítást a S.H.I.E.L.D. fölött.

 

A másik Fekete Özvegy jövőre tűnik fel először a mozivásznon?

A hírek szerint Fekete Özvegy jövőre érkező saját filmjében Natasha Romanoff mellett Yelena Belova-t is láthatjuk majd. A CBR információi alapján pedig ugyan előzményfilm lesz, nem ugrik vissza egészen a ‘90-es évekig a történet. Helyette abba az időszakba kaphatunk bepillantást, ahol Scarlett Johansson karakterének bujkálnia kellett a Polgárháború eseményei miatt.

Ezt a Végtelen háború elején csak röviden említik meg, de a Végjátékban is visszatérnek rá. Vasember ugrik neki a Kapitány torkának, azzal vádolva, hogy ahelyett, hogy megvédte volna a világot, bujdosni kezdett. Itt derül ki az is, hogy minden hős, aki nem írta alá a Sokoviai Egyezményt, illetve a reptéren a rossz oldalon harcolt, hasonló sorsra jutott.

Florence Pugh - Yelena Belova

Kép forrása: thegww.com

Sólyomszemről tudjuk, hogy háziőrizetben töltötte az időt, Vízió és Skarlát Boszorkány pedig egymás társaságában. Amerika Kapitány és Fekete Özvegy története maradt egyedül rejtély a nézők előtt, utóbbira azonban fény derülhet 2020 május 1-én. A részletek egyelőre nem tisztázottak, az viszont már biztos, hogy Johansson mellett David Harbour (Hellboy, Stranger Things) is feltűnik majd a mozivásznon, mint Red Guardian. Rajtuk kívül Rachel Weisz, O.T. Fagbenle, Ray Winstone és Florence Pugh is fontos szerepeket tölt majd be a filmben.

Taskmasterrel, vagyis magyarul Kiképzővel már biztosan találkozhatunk majd a moziban, Florence Pugh-ról azonban azt pletykálják, Yelena Belovaként tűnhet fel Fekete Özvegy oldalán. A fiatal brit színésznőnek meglenne hozzá a tehetsége, hogy Natasha utódjaként debütáljon. Chris Pine oldalán szerepelt az Outlaw Kingben, nemrég került a mozikba Fehér éjszakák című filmje, decemberben pedig Emma Watson, Saoirse Ronan és Meryl Streep oldalán tér tér újra vissza a mozivászonra a Little Womenben. Emellett ő játszotta a Családi bunyó című film főszereplőjét is, a női pankrátort, Saraya “Paige” Bevis-t, vagyis a harcjelenetek sem állnak tőle messze.

 

Mit jelent ez az MCU számára?

Natasha halála után hatalmas űr támadt a Bosszúállók sorai között, amit nem lesz könnyű betölteni. A Marvel Studios San Diego Comic Conon nyilvánosságra hozott tervei alapján 2022-ig nem is nagyon terveznek új Bosszúállók-filmet. A negyedik fázis ugyanakkor számos új lehetőséget nyit meg a történetvezetésben. Lezárult az Infinity Saga és eljött az ideje annak, hogy egy új fejezet kezdődjön a Marvel Filmes Univerzumában, aminek már részesei lehetnek a Fantasztikus négyes és az X-Men tagjai is. Miért ne csatlakozhatna hozzájuk épp Yelena Belova, vagyis a másik Fekete Özvegy?

Scarlett Johansson - Black Widow

Kép forrása: condecdn.net

Yelena karaktere a képregények egyik legsokszínűbb szereplője. Ingázó lojalitásának köszönhetően több olyan szervezetbe is bepillantást nyerhetünk általa, amikről eddig említést sem tettek az MCU filmjei. Natasha-tól eltérően pedig sok esetben nem zavartatja magát olyanok miatt, mint a törvény vagy az igazságosság. Épp ezért nemcsak jó szuperhős, de kiváló szupergonosz is válhat még belőle.

×