Annak ellenére, hogy a DayZ rendelkezik korosztály-besorolással, Ausztráliában most falakba ütközött. A besorolási kérvényt visszautasították.

A Pcgamer szerint a hihetetlenül szigorú ausztrál testület elutasította a DayZ korosztály-besorolásra irányuló kérvényét. Az Australian Classification Board döntése miatt a játék tehát nem kap besorolást az országban – legalábbis ami a fizikai kiadást illeti.

Általában ilyenkor a fejlesztők arra kényszerülnek, hogy megváltoztassák a játékot a szabályok miatt, de a DayZ egyébként évek óta elérhető Ausztráliában. 2013 óta early access formában, tavaly pedig meg is jelent.

A hivatalos nyilatkozat szerint a döntést még júniusban hozták, a kezdeményező pedig a Five Star Games volt, egy ausztrál forgalmazó. A besorolás visszautasítása a PCGamer szerint tulajdonképpen azt jelenti, hogy a játék tiltott, azaz olyan dolgokat ábrázol, ami elfogadhatatlan vagy épp sértő. A leírtak szerint olyan mértékben sérti az erkölcs, az illendőség és a tisztesség normáit az, hogy képtelenség besorolni.

 

A DayZ mindazonáltal már rendelkezik besorolással, szóval jogos a kérdés: miért is volt erre szükség? Elvileg azért, mert a játék idén fizikai formában is megjelenik, így lép a képbe a Five Star Games, mint forgalmazó. Persze azt senki sem tudja, hogy digitális és fizikai eladás tekintetében miért különböznek a besorolás szabályai?

A helyzet egyelőre nem érinti a Steamet, ahol a DayZ továbbra is kapható Ausztráliában, de ez persze betehet a fizikai megjelenésnek.

×