Az EA és az Epic Games egy brit bizottsági ülésen próbálta megvédeni a lootbox rendszert, mely szerintük olyan meglepetésmechanika, amit az emberek imádnak.

A brit kormánybizottság előtt próbálta megvédeni az EA és az Epic Games a lootbox és a mikrotranzakció millió dolláros bevételt hozó üzletét a napokban – írja a tweaktown. Úgy tűnik az érvelésük nem volt megfelelő.

Az EA és az Epic Games a közelmúltban részt vett az Egyesült Királyság Digitális, Kulturális, Média-és Sportbizottság ülésén, ahol a videojáték-függőséget tárgyalták. Az játékipar titánjai számára azonban elég kínosan sült el az ügy. A cégek ismét megpróbálták a lootbox rendszert meglepetésmechanikának titulálni, mint például a Kinder tojás.

„Úgy véli, hogy a lootbox etikus része az önök játékainak?” – tette fel a kérdést Brendan O’Hara, az Egyesült Királyság parlamentjének tagja, az EA képviselőjének, Kerry Hopkins-nak.

„Ne nevezzük lootbox-nak, nevezzük inkább meglepetésrendszernek. Ha egy boltba valaki bemegy, talál olyan zsákbamacskát, melynek nem egyértelmű a tartalma, vagyis meglepetés, hogy mi van benne. Az emberek pedig szeretik az ilyen meglepetéseket évek óta. Ilyen a Kinder tojás. Úgy gondoljuk, hogy a FIFA Ultimate Team-ben ez a mechanika etikus és szórakoztató. Azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy a meglepetésmechanika nem szerencsejáték, de nem értünk egyet abban, hogy szerencsejátékhoz vezet” – mondta Kerry.

Kép forrása: EA Sports

Az EA évente milliárdokat nyer abból, hogy különböző pénzért beszerezhető extrákat épít a játékaiba. Mind ismerjük ennek lényegét, szinte minden játékkiadó ezt teszi. Az EA-t most arra kényszerítik, hogy távolítsa el a lootbox-ot a játékaiból, legalábbis az Egyesült Királyságban.

Ami az Epic Games-t illeti 2018-ban a Fortnite-nak köszönhetően mintegy 3 milliárd dolláros nyereséget ért el, a különböző skinekkel, aminek eredménye sokak szerint fiatalkori játékfüggőség lett. Amikor az Epic képviselőjét megkérdezték arról, van-e bármilyen módszerük arra, hogy elkerüljék vagy megelőzzék a játékfüggőség kialakulását, Canon Pence azt mondta: nincs.

„Nincs olyan mechanizmusunk, amely korlátokat szab. Nem hiszem, hogy a mi felelősségünk, hogy meghatározzuk, mennyit játszanak az emberek a Fortnite-al” – mondta az Epic Games ügyvédje Canon Pence.

Kép forrása: Polygon

Az Epic Games elleni érvek között szerepelt, hogy játékaikban nincs korhatárrendszer, valamint, hogy nem érzik a felelősségét annak, hogy nincsenek tisztában a játékosok korával. Az Epic azt mondta: természetesen nincsenek tisztában ezzel, hiszen az ilyen jellegű adatok a platformtulajdonosok kezében vannak, mint a Sony, a Microsoft, vagy a Nintendo. Nem gyűjtenek adatokat a játékosok korának meghatározásához.

Sem az EA sem az Epic nem indított ádáz harcot, hogy megvédje milliárd dolláros üzletét. Kissé olyan érzés, mintha tudnák, hogy a rendszerrel valóban probléma van, és hogy játékaik ha akarják, ha nem függőséget okozhatnak. A teljes ülés megtekinthető:

 

Szerinted is probléma a lootbox rendszer?

×