Az esport világa egyre nagyobb univerzummá növi ki magát, így már elindultak a találgatások, hogy melyek lesznek az ipar következő nagy játékcímei.

A kompetitív játékoknak van egy közös jellemzője: a játékosok a győzelem után jutalmakat kapnak, illetve van egy egyetemesen elfogadott ranglista, amivel mérhető a tudás. A legjobb versenyre is alkalmas műfajok lehetnek a harci-, kártya-, csapatjátékok, mint a MOBA-k és az FPS-ek. Mostanában persze divat a Battle Royale műfaj is. Vajon a jövőben mely játékok lesznek meghatározók az esportban?

Sok játék és versenysorozat van, mely már megszilárdította helyét az esportban. Az ESL, illetve a DreamHack évek óta rendez versenyeket, a címek között pedig szerepel a Counter-Strike: Global Offensive, a League of Legends és Fortnite is. Az esportjunkie szerint ezek a játékok lesznek azok, amik biztosan a játékipar fontos esport szereplőinek tekinthetünk a jövőben.

Counter-Strike: Global Offensive

A Valve játéka vitathatatlanul a esportok legsikeresebb FPS-e, a második legtámogatottabb cím. Több mint 4 ezer versenyen több mint 75 millió dollár talált már gazdára. A legjelentősebb versenyek az Intel Extreme Masters, az ESL One, a BLAST Pro Series és a DreamHack. A játéknak időbe telt, hogy elérje ezt a népszerűségi szintet, de gyaníthatóan fényes jövő elé néz, hiszen a befektetők és celebek még mindig szívesen invesztálnak bele.

Kép forrása: Pinterest

League of Legends

A LoL nem a világ első MOBA-ja, de az egyik legismertebb cím lett. A Riot Games játéka kiemelten jól teljesít a Twitch-en is, ahol 2018-ban milliárdos nézettséget produkált. Kompetitív téren annyi bajnokság van, hogy nehéz nem észrevenni benne a potenciált. A rengeteg támogató és befektető mellett maga a Riot is keményen dolgozik a LoL esport fejlődéséért. Például rengeteg verseny szervezése mellett sportolóknak is szerződést adnak, hogy biztosítsák jövőjüket a játékban.

Kép forrása: EU Lolesports

Fortnite

Az Epic Games Battle Royale játéka új a piacon, de igen sikeres. A több mint 30 millió dolláros össznyereménnyel (327 verseny) a Fortnite a negyedik játék, amelyben a legtöbb pénz forog az esportban. A fő versenyeket ráadásul maguk a fejlesztők szervezik és támogatják: ilyen a Summer és Fall Skirmish Series, a Winter Royale, vagy most a világkupa.

Kép forrása: Epic Games

Hearthstone

A Blizzard kártyajátéka a műfajon belül az egyik legnépszerűbb. A Hearthstone Masters idei versenyén 16 héten keresztül küzdenek meg egymással a legjobbak, az év végén pedig világbajnokokat avatnak. A cím mellett a díj 500 ezer dollár lesz.

Kép forrása: Variety

Az esportjunkie szerint tehát ezek a játékok biztosan szép jövő elé néznek az esportban, ugyanakkor nem kizárt, hogy az esport többi szereplője is sikeres maradhat. A Dota 2 versenyek nyereményalapja minden évben rekordot dönt, valamint egyre több verseny indul PUBG-ben és Rainbow Six: Seige-ben.

Szerinted mit hoz a jövő esport szinten?

×