A tanulmány szerint a média és videójátékbeli erőszak ösztönzi a fiatalokat a fegyverhasználatra.

 

Veszélyes-e a gyerekekre nézve a videójáték és médiabeli erőszak? Ha gyereke lövöldözős játékkal játszik valószínűbb, hogy az életben is lövöldözni fog?

A JAMA Network-ön megjelent, Bushman és Chang által írt tanulmány szerint, igen.
A 90-es évek óta visszatérő téma, hogy a videójátékok és a média erőszakos tartalma okozza a fiatalok erőszakos cselekvéseit. Ez a kutatás is ezt a feltevést kívánja igazolni, célpontba pedig a gyerekek lőfegyverhez való viszonyát állították.

kép forrása: cdn.zmescience.com

A kutatás során Bushman és Chang 220, 8-10 év közötti fiatalt vizsgált meg. A gyerekeket – a Minecraft világán belül –  először három játékmódba sorolták be. Egy erőszakmentesbe, egybe ahol kardokat lehetett használni és egybe ahol lőfegyvereket.

Ezután ugyanezen tesztalanyokat egy szobába kísérték, ahol valódi játékokkal játszhattak. Ebbe a szobába a két kutató két töltetlen de valódi lőfegyvert is elhelyezett. A fiatalok szobában történt viselkedését videóra vették, majd kielemezték.

Az elemzés során a következő eredményekre jutottak. A 76 lőfegyveres módban játszó fiatalból 61,8% a való életben is kézbe vette a pisztolyt, a kardozók közül 56,8% míg az erőszakmentesek közül csak 44,3% tett ugyanígy. A kutatók azt is megfigyelték, hogy akik az erőszakos játékokkal játszottak, valószínűbben fordították maguk és társaik felé a fegyvert, mint azok, akik az erőszakmentes játékmódot játszották.

„Ez nem egy kifejezetten véres játék, csak képzelhetjük, hogy a realisztikusabb lövöldözős játékok, hogyan hathatnak a gyermekek lőfegyverekkel és biztonsággal kapcsolatos látásmódjára”

– mondják a kutatók akik szerint, az erőszakos médiumok növelhetik a gyerekek érdeklődését a lőfegyverek iránt és agresszívabb viselkedésre is sarkalhatják őket.

A két tudós arra hívja fel a figyelmet a tanulmány végén, hogy a szülők felelőssége a fegyverek rendes elzárása. A kutatás nem tér ki arra, hogy a tesztalanyok közül hányan tartottak már fegyvert a kezükben, vagy hányuknak van az otthoni háztartásban is fegyver.

„Tennünk kell valamit azzal kapcsolatban, hogy miket látnak”

kép forrása: renegadetribune.com

– mondja Donald Trump egyesült államokbeli elnök, aki szintén a problémát az erőszakos médiafogyasztásban látja.

A témában sok hasonló kutatás megjelent azonban, ahogy az Entertainment Software Association is lenyilatkozta, sosem találtak még kimutatható összefüggést a média és videójátékok erőszakos világa és a való világban való erőszakos cselekvés között.

Az viszont nyílt titok, hogy habár az erőszakos médiát és játékot világszerte fogyasztják, a fiatalokkal kapcsolatos fegyveres visszaélések és bűntények hatványozottabban magasak az USA-ban mint bárhol máshol. Ott ugyanis a háztartások 42%-a rendelkezik legalább egy lőfegyverrel.

Érdekes lehetne a kutatás folytatása egy európai kontrollcsoporttal, hogy kiszűrhessük az USA egyedi fegyverkezési helyzetét az egyenletből.

×