Lassan a nyakunkon van a globális Gigabites internet hozzáférés és nem lesz egy talpalattnyi föld sem, ahol ne használhatnánk azt.

Szombaton a SpaceX CEO-ja, Elon Musk, bejelentette, hogy ezen a héten 60 műholdat fognak egyszerre feljuttatni a világűrbe egy Falcon 9-es rakéta orrmoduljában – és ez csak az első felvonása lesz a vállalat Starlink kezdeményezésének, melyben közel 12 000 szatellitát szándékoznak majd alacsony orbitális pályára állítani a globális internet lefedettség elérésének érdekében.

A Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communications Commission – FCC) jóváhagyta két Starlink batch fellövését, ám az egyik kikötése az volt, hogy az össz darabszám fele 6 éven belül találja meg az indító platformot. Az elképzelés szerint első 4409, a második 7518 darab műholdat fog tartalmazni, ám ez utóbbiak némileg visszafogottabb magasságban kezdik meg a Föld körüli keringést. A berendezések egymással szinkronban fognak repülni, s így besugározhatják az egész bolygófelszínt.

A SpaceX ezidáig csak két Starlink szetellitát eresztett (nap)szélnek, a Tin Tin A-t és a Tin Tin B-t, melyek még 2018 februárjában hagyták el a légkört. Bár alacsonyabb pályán kezdték meg a ténykedésüket, mint amilyen az eredeti tervben szerepelt, jól teljesítettek (legalábbis Musk úr és a befektetők szerint), s ennek eredményeképp sikerült meggyőzni az FCC-t arról, hogy a mesterséges égitestek egy részét az előbb is említett, alacsonyabb pályán helyezzék üzembe.

Kép forrása: twitter.com/elonmusk

A napokban induló 60-as pakk elemei már különböznek a kísérleti példányoktól, mivel sokkal inkább sorozatgyártásos dizájnban tetszelegnek. Azért ez nem teljesen igaz, hiszen egy múlt heti konferencia alkalmával Gwynne Shotwell (SpaceX elnök és COO) azt nyilatkozta, hogy még mindig hiányzik egy-két dolog belőlük, ami a végső konstelláció megvalósításához szükséges: bár az egységek antennáik révén már fognak kommunikálni a felszínnel, de egymás közt egyelőre még „rádiócsend” lesz érvényben. Ennek fényében Shotwell úgy hivatkozott a dologra, mint egy demonstrációra, ami azt vizsgálja, hogy a cég miként juttatja ki a kozmoszba ezeket az eszközöket. Az indítás május 15-ére van időzítve a floridai Cape Canaveral légibázisról; még pártucat óra és a rendelkezésre álló információk halmaza bővülni fog.

Musk hozzátette, hogy legalább hat, illetve tizenkét további efféle kilövés kell ahhoz, hogy minimális, majd mérsékelt lefedettséget tudjanak biztosítani. 2019 folyamán még 2-6 rakéta start valósulhat meg annak függvényében, hogy a most soron következő hogyan alakul.

Azért azt nem árt tisztázni, hogy nem a SpaceX az egyetlen cég, ami teljes planétát lefedő internet szolgáltatást kíván nyújtani a légüres térből; a OneWeb, a Telesat, a LeoSat és most már az Amazon is dolgozik ilyesféle megoldásokon.

 

×