A WHO Egészségügyi Világszervezet új iránymutatásában arról ír, hogy 5 éves kor alatt korlátozottan vagy egyáltalán nem szabad képernyő elé engedni a gyermekeket.

Van egy 4 éves unokaöcsém, aki annyira a mobil és a tablet megszállottja lett (kamionos játékokkal játszik), hogy szülei új szabályt vezettek be. Ha egész héten jól viselkedik, vasárnap néhány órára megkapja a tabletet. Ő már ilyen korban jól ismeri az okostelefont, okostévét, internetet. Olyan alapvető ismeretekkel rendelkezik erről a világról, amit nekünk évekig kellett tanulni. Nekünk kell gondoskodni viszont arról, hogy hogyan kezelik a modern világ vívmányait. Ezzel kapcsolatban már most is óriási vita folyik.

A WHO Egészségügyi Világszervezet ebben próbál most segíteni új iránymutatásával. Szerintük az 1 éves kor alatti gyermekeket egyáltalán nem szabad elektronikus képernyő elé engedni, 2-4 éveseket pedig naponta maximum egy órát. Az 5 éves kor alatti gyermekek így elvileg egészségesebb felnőttek lesznek.

A kutatók szerint azonban az elektronikus eszközök eltávolítása a kicsik életéből csupán egy része egy fontos probléma megoldásának. Az 5 éves kor alatti gyermekeknek testmozgás és sok alvás kell, hogy megelőzzék az elhízást és a betegségek kialakulását kamasz-és felnőttkorban.

Kép forrása: cthomenavigator.com

„Az egészéges élet kialakítása már nagyon kis korban kezdődik” – nyilatkozta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a W.H.O igazgatója.

Ahogy a korábbi generációk a rádió és a televízió hatása miatt aggódtak, ma a kutatók a képernyő hatásait vizsgálják, kiterjesztve a számítógépekre, okostelefonokra, táblagépekre és a videojátékokra. Utóbbiak egyértelműen hatással vannak az agy fejlődésére és az általános egészségre. A rövid és hosszú távú hatásokról azonban kevés adat áll rendelkezésre.

A kutatás szerint az is fontos, hogy mit néznek a gyermekek, de a szellemi fejlődéssel ellentétben itt inkább a fizikai egészség elérésére próbálnak buzdítani. A szülök feladata, hogy már kiskorban figyeljék gyermekük fejlődését és a legtudatosabban az egészséges életre neveljék őket.

2016-ban az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia olyan iránymutatásokat adott ki, amelyben nem ajánlottak a 18 hónapnál fiatalabb gyermekeknek a videótelefonáláson kívül mást. Dr. David Hill, az irányelveket író csoport vezetője szerint a 18 évnél fiatalabb gyermekek számára nincs ismert előnye a képernyő nézésének. De hozzátette, hogy a technológia gyorsabban fejlődik, mint a tudományos tanulmányok arról, hogy az új eszközök milyen hatást gyakorolnak a fiatal agyra.

Kép forrása: parentingbydrrene.com

„Ha nem tudjuk biztosan, hogy jó, és van okunk azt feltételezni, hogy rossz, miért csináljuk?” – mondja.

Dr. Fiona Bull, a WHO iránymutatásait kidolgozó szakértői csoport vezetője volt.

„A fizikai aktivitás növelése és a kisgyermekek minőségi alvásának biztosítása javítja a fizikai, mentális egészségüket, valamint segít majd megelőzni a gyermekkori elhízást és az ahhoz kapcsolódó betegségeket” – mondta.

Az 1 és 5 év közötti gyermekeknek naponta háromórás fizikai aktivitás szükséges, éjszakánként pedig legalább 10 órányi alvás. A W.H.O. szerint az elhízott emberek száma világszerte közel háromszorosára nőtt 1974 óta. A fizikai aktivitás elmulasztása évente több mint ötmillió halálesetért felelős minden korcsoportban.

Te képernyő elé engednéd kisgyermeked?

×