Tim Sweeney, az Epic vezérigazgatója egy twitter bejegyzésben fejtette ki, hogy a vállalat hajlandó exkluzív játékait megjelentetni a Steam-en, bizonyos feltételek mellett.

Tim Sweeney a napokban figyelemfelhívó bejelentést tett: az Epic Games szívesen véget vetne a kizárólagos játékforgalmazásnak és hajlandó lenne a Steam számára is biztosítani a játékokat, amennyiben a Valve hajlandó nagyobb részesedést adni a fejlesztőknek és a kiadóknak.

„Az, hogy a Steam 30%-ot vesz el a játékeladásokból, illetve hogy egyértelműen dominálja a piacot, a legnagyobb probléma a fejlesztőknek és kiadóknak, vagyis mindenkinek, aki ebből az üzletből próbál megélni” mondta Sweeney a Twitteren. Sajnos a kizárólagosság problémája eléggé zavarja a játékosokat, így ennek kapcsán számos kritikát kénytelen elviselni az Epic.

„Ha a Steam hajlandó a játékbevételek 88%-át megosztani a fejlesztők és kiadók közt, az Epic megszűnteti exkluzív jogokat (partnereink kötelezettségvállalásainak tiszteletben tartása mellett), és a játékokat megjelenteti a Steam-en” – mondta Sweeney. „Ez a lépés a PC játékok dicsőséges pillanata lenne, és hatással lenne a jövőbeli platformokra is” – tette hozzá.

Az Epic decemberben indította el az Epic Game Store-t, a vállalat pedig igen kedvező feltételeket biztosított a fejlesztők és a kiadók számára. Mindössze 12%-kos részesedést kér a bevételekből, szemben a Steam 30%-kával.

Kép forrása: Epic Games

Közvetlenül az Epic Games Store megjelenése előtt a Valve hirtelen módosított üzletpolitikáján. Csökkentette részesedését azon játékok esetében, melyek több mint 10 millió dolláros (25%), illetve 50 millió dolláros (20%) bevételt értek el. Néhány PC-játékos erősen kritizálta az Epic lépését a Steammel való versengés kapcsán, főleg amiatt, hogy a játékok exkluzív módon csak az Epic Store-ban érhetők el, még néha akkor is, ha egyébként korábban előrendelhetők voltak a Steam-en.

A Metro Exodus például korábban elérhető volt a Steamen. Most ez a szöveg olvasható alatta: „a Metro Exodus Steamen való értékesítése megszűnt egy kiadói döntés miatt, hogy a játékot exkluzívvá tegyék egy másik PC áruházban. Úgy gondoljuk, hogy a játék eltávolítása tisztességtelen a Steames felhasználókkal szemben, különösen egy hosszú elővásárlási időszak után.”

Kép forrása: Steam

Míg az Epic kedvezőbb volt a bevételek megosztásában a fejlesztők és kiadók számára, a vállalat boltja nem rendelkezett számos olyan funkcióval, melyet a Steam felhasználók az elmúlt 15 évben megszoktak. A kezdetek óta az Epic Store már elkezdett felzárkózni, de néhány PC-játékos még mindig vitatja az Epic üzleti stratégiáját.

Szerinted megjelenhetnek az Epic Store játékok a Steam-en?

×