A Newzoo kutatásából kiderült, melyek világ leggazdagabb videójátékgyártó-cégei, a 2018-as játékeladások alapján. A toplistát egyértelműen a Tencent vezeti.

A listán szereplő top 25 cég összesen 107,3 milliárd dolláros bevételt ért el 2018-ban, aminek összesen 38%-kát adják a konzolos játékeladások. A listát vezető Tencent 2017-hez képest 16%-os bevételnövekedést tudhat magáénak. A Tencent, a Sony, a Microsoft, az Apple és az Activision Blizzard szintén a lista élén állnak.

A Newzoo kutatása egyértelműen rámutat, hogy a játékbevételekből élő 25 legnagyobb vállalat a 134.9 milliárd dolláros globális piac bevételének 80%-át birtokolja.

A kínai kormány új játékszabályozási törvényeinek ellenére, a Tencent a teljes piac 15%-kát uralja, 19,7 milliárd dolláros bevételével. A konzolos játékeladások egyébként 10%-kos növekedést mutatnak az első 10 cégnél, nem meglepő módon a top 3 konzolvezető cég a Sony, a Nintendo és a Microsoft.

Kép forrása: Newzoo

Ahogy a táblázatban is látható, a Sony a második helyen áll 14,3 milliárd dollárral, ami az előző évhez képest 41%-kos növekedést jelent. A Newzoo a növekedést a kiskereskedelemben sikeresen szereplő exkluzív tartalmak (pl. God of War) eladásaihoz viszonyítva számolja.

A Microsoft 2018-ban a harmadik helyre került, megelőzve az Apple-t. A tech-óriás 9,8 milliárd dolláros játékeladást könyvelt el, 32% -kal többet, mint 2017-ben.

A vállalat a sikereit nagyban köszönheti az Xbox Game Pass és Xbox Live szolgáltatásoknak – írja a Newzoo. Részben a Nintendo Switch népszerűségének köszönhetően a cég 4,3 milliárd dolláros bevételt ért el, ezzel 36%-kos növekedést produkált, így lett a listán kilencedik.

Kép forrása: Newzoo

A Newzoo megjegyzi, hogy a folyamatosan változó üzleti modellek és a magas fogyasztói elvárások kihívást jelentenek a konzolkiadóknak, mint az Activision Blizzard, az Electronic Arts (EA) és a Ubisoft. Érdekes lesz figyelni a jövőben a számokat, hiszen az elemzők szerint az idén induló Apple Arcade és a Google Stadia hatással lesz a fenti számokra.

Ti gondoltátok volna, hogy a Tencent fog szerepelni a lista élén?

×