Prooktatás néven új webfejlesztő iskola indul januárban. Tanay Marcell ügyvezető elmondta, hogy a hazai munkaerő piacról több tízezer informatikai szakember hiányzik.

Prooktatás néven új webfejlesztő iskola indul januárban. Tanay Marcell ügyvezető elmondta, hogy a hazai munkaerő piacról több tízezer informatikai szakember hiányzik. Ezek persze nem mindegyike webfejlesztő, de egy jelentős hányada igen. A műszaki egyetemeken folyó informatikus képzés még az OKJ-s képzésekkel kiegészülve sem képes azonban az egyre növekvő igényeket kielégíteni, különösen, mivel az informatikusok egy része külföldön folytatja pályáját.

“Az a trend, hogy korábban asztali szoftverek által végzett feladatokat egyre inkább valamilyen online platformon végzünk el, ezért van most akkora igény a webfejlesztőkre. Ezzel a megnövekedett igénnyel a közoktatás még nem tud lépést tartani” – mondta el Tanay. Hozzátette,  hogy a webfejlesztés során sokkal “barátibb” programnyelveket használhatunk, mint a hagyományos C és Java nyelvek, mint például HTML, Javascript és PHP. Ezeket jóval rövidebb idő alatt is el lehet sajátítani.

“Éppen ez a cél. Ne kelljen öt évet az egyetemen eltölteni ahhoz, hogy valaki informatikusként helyezkedjen el. És valóban nem is kell” – vette át a szót Vertetics Béla, az iskola alapítója. A Prooktatásnál induló képzésekkel a tanulók jellemzően 6-12 hónap alatt olyan junior webfejlesztők lesznek, akik egy állás interjún már meg tudnak felelni a kihívásoknak. Ráadásul, teszi hozzá Vertetics, ez a tanulás mellék foglalkozásként, munka mellett is történhet, mivel a képzéseket esténként tartják.

Kérdésünkre, hogy hogyan lehet ezeket a szakmákat az egyetemi képzésnél sokkal alacsonyabb óraszámban megtanítani, az iskola két alapítója egy tartalmi és egy módszertani választ is adott. Egyrészt rengeteg mindent egyszerűen kihagynak az egyetemi informatikus képzésből, csak a gyakorlati web programozásra koncentrálnak, és az órákon is a gyakorlatban előforduló webfejlesztési feladatokat oldanak meg.  Másrészt egy számon kérő, a rendszeres tanulást megkövetelő tanítási módszerrel dolgoznak, ami jobban hasonlít a középiskolai, mint az egyetemi oktatáshoz.  “Őszintén szólva egy nemzetközi, légiforgalmi dolgozók kiképzésével foglalkozó cég módszereit vettük alapul” -meséli Vertetics.

“Náluk ugyanis meglepően sok anyagot kell elsajátítani felnőtt embereknek, és tudásukat legalább 90%-os szinten megírt tesztekkel kell bizonyítaniuk, óráról órára. Ez egy bevált módszer, de mi emeltük át a módszertant az informatika oktatásának területére.”

×