Szorul a hurok a Google nyaka körül.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma szerint a Google visszaél a piaci fölényével, ezért monopóliumellenes keresetet adtak be az óriásvállalat ellen.

Az amerikai kongresszus korábban komoly döntést hozott meg: véget akarnak vetni az Apple, Amazon, Facebook, Google monopóliumának, ezért pedig képesek bevetni bármilyen törvényes eszközt. Első lépésként a keresőóriást vették célba, ennek megfelelően az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma 11 tagállammal közösen beperelték a Google-t.

A minisztérium szerint a Google visszaél a piaci fölényével, mind a keresők, mind pedig a hirdetések tekintetében. Az amerikaiak szerint a konkurenseket folyamatosan próbálták visszaszorítani. Egyesek viszont politikai indíttatást sejtenek az ügy mögött. Donald Trump korábbi kijelentése is erre utal, mi szerint szembe szállnak a konzervatív véleményeket elnyomó óriásvállalatokkal. A keresetet pedig most, két héttel az amerikai választások előtt adták be, ez is tovább erősíti a politikai szál lehetőségét.

Nem az Egyesült Államok az egyetlen, akiknek szemet szúrt a tech óriások tevékenysége. Az Európai Unió régebb óta szigorításokat akar bevezetni, de egyelőre még nem történt érdemli lépés az ügyben.

Nemsokára itt a Cyberpunk 2077, Te már felkészültél?

×