A szakértők szerint a Bitcoin árfolyama még nagyobb zuhanást élhet meg az elkövetkező hetekben.

Több mint 128 milliárd dollárnyi kriptopénz piaci kapitalizációja semmisült meg néhány óra alatt csütörtökön, miután a Bitcoin árfolyama közel 10 százalékot zuhant – írta meg a CNBC. A meredek lejtmenet viszont nemcsak a piacvezető kriptovalutánál, hanem tulajdonképpen a teljes piacon megfigyelhető volt, így más népszerű kriptók, mint az Ether, a Solana, a Doge és az XRP is veszítettek az értékükből.

Alig hat hónappal ezelőtt a Bitcoin történelmi csúcsát élte a fiat valutákkal szemben, és a kriptopénzek együttesen olyan piaci kapitalizációval rendelkeztek, amely maga mögött hagyta a legnagyobb technológiai vállalatokat is, köztük például az Apple-t.

A Bitcoin azonban 2021. november 10. óta 40%-ot veszített az értékéből, és az irreális jóslatokkal ellentétben december 25. óta nem volt volt 50.000 dollár fölött. Az elmúlt hetekben ugyan pozitívan mozgott az árfolyama, az jelenlegi és az előttünk álló infláció nem kecsegtet sok jóval a Bitcoinra nézve sem.

Miért omlik össze pont most a Bitcoin?

Bármennyire is hangoztatják a decentralizált jövőt, aminek a középpontjában a Bitcoin áll, az első kriptovaluta mára olyan – mainstream – eszközzé vált, ami a jelenlegi pénzügyi rendszerre (is) rezonál. A makrogazdasági trendek elemzése az évek során azt mutatta, hogy a Bitcoin értékelése nagyon hasonlóan viselkedik, mint a Nasdaq részvényei. Nem azért, mert a Bitcoin kapcsolódna hozzájuk, hanem azért, mert ugyanabba az eszközkategóriába tartozik, mint a részvények, ezért a monetáris politika hasonló hatással van a Bitcoinra, mint a Nasdaqra.

A hét elején, amikor az amerikai jegybank bejelentette monetáris pozíciójának szigorítását, kripto szakértők arra figyelmeztettek, hogy ennek hatására a Bitcoin is összeomolhat. Mielőtt ez tényleg megtörtént volna, a részvények enyhén emelkedni kezdtek, ekkor például a BTC értéke is 40.000 dollár fölé emelkedett, de nagyon hamar bekövetkezett a reccs.

Másnap, csütörtökön azonban megmutatkozott a Fed kamatemelésének valódi hatása, a Bitcoin ugyanis közel 10%-ot zuhant, mára pedig már 35-36.000 dollár körül mozog.

Merre fog menni a Bitcoin legközelebb?

Szakértők szerint a jelenleg tapasztalható Bitcoin-zuhanásnak közel sincsen még vége, és a kriptopénz az elkövetkező napokban tovább veszíthet az értékéből. Többen ingadozó árfolyamban reménykednek, a nevesebb szakértők azonban, mint Bill Noble úgy véli, hogy a jelenlegi árfolyamesés a 1987-es tőzsdei összeomláshoz hasonlít, amiből csak hónapok alatt sikerült kilábalni. Noble ugyanakkor a Time kérdésére hozzátette, hogy a kripto ma sokkal gyorsabban mozog, mint a részvények az 1980-as években, ezért a kriptopiac hamarabb is talpra állhat.

De hogy konkrét számoknál maradjuk, arra is vannak előrejelzések. A legtöbb szakértő és befektető az elkövetkező hetekben óriási eséssel számol, ami a Bitcoin esetében 29.000, vagy akár 25.000 dolláros árfolyamot jelenthet. Ilyen alacsonyan pedig 2021 decembere óta nem volt a kriptovaluta.

via – CoinDesk, Interesting Engineering, Time

Így lehetsz TE az ura a töménytelen Google és YouTube hirdetésnek

https://leet.hu/shop/white-shark/

×