Tech/Tudomány

Tényleg teljesen mindegy 4K felbontásnál a processzor? – Íme az igazság

2024.05.08. – A Steam statisztikákból világosan kiderül, hogy 2024 közepére is magabiztosan a FullHD felbontás vezet. Jó eséllyel ez évekig így is maradhat még a játékosok körében. Ennek ellenére butaság lenne kijelenteni, hogy ne váltanának sokan feljebb. Manapság a FullHD mellett 1440p és 4K felbontások is hódítanak, illetve ezek ultraszéles variációi. Kétségtelen, hogy a nagyobb felbontás és a nem sokkal nagyobb képátló kellemesebb pixelsűrűséggel kecsegtet, melynek köszönhetően szebb, kevésbé pixeles képet élvezhetnek a felhasználók. Éppen ezért a felbontás helyett a PPI (Pixel Per Inch, azaz, hogy azonos területen mennyi pixel helyezkedik el) érték az, ami valósabb képet ad. Hiszen hiába a 4K felbontás, ha közben 100 inches képátló tartozik hozzá, ahogy bizony a FullHD is tud nagyon kellemes lenni egy 10 inches tabletben. A legtöbb 4K azonban monitor 27 és 42 inch között helyezkedik el, ekkora méretnél tényleg kellemesebb élményt adhat. Nem csoda, hogy sokan már ezt is figyelembe veszik a PC építések során.

4K vs. FullHD

A 4K felbontás tehát négyszer annyi pixel megjelenítését, kirajzolását jelenti a FullHD felbontáshoz képest. Ehhez bizony elképesztő számítási teljesítményre van szükség, nem véletlen, hogy sok esetben még a konzolok sem a natív 4K felbontáson dolgoznak. Szerencsére manapság azért az Nvidia RTX 40 és RX 7000 szériája megbirkózik ezzel a feladattal, még ha néha kicsit lejjebb is kell tekerni a beállításokat. Évek óta tartja magát azonban az a kijelentés, hogy 4K felbontás esetében csak és kizárólag a VGA számít, hiszen a processzorra jóval kevesebb, elhanyagolható feladat hárul. Valóban ilyen egyszerű lenne a történet? A TechSpot csapata a napokban éppen erre a kérdésre kereste a választ, nézzük is, hogy mire jutottak.

A mérések

A legtöbb CPU tesztben a lehető legerősebb GPU-t pakolják a processzorok mellé, hogy garantáltan a processzorok nyers erején múljon csak a mérés. A legtöbb esetben ultra/high beállításokat használnak, hiszen ezek a CPU-kat is megizzasztják, elég csak az extra animációkra vagy épp a nagyobb NPC számra gondolni. Ezek azonban néha félrevezetőek lehetnek, hiszen sok játékos inkább beáldoz néhány beállítást a 60/120 FPS-es határ elérésének érdekében, minthogy teljesen kimaxolva, de 32 FPS-en fusson a cím. Éppen ezért a TechSpot munkatársai több grafikus beállításokon is elvégezték a méréseket, hogy reális képet kaphassanak. A bejegyzés két főszereplője processzor oldalról a gamer király Ryzen 7 7800X3D és az alsó kategóriás Ryzen 5 3600 volt.

Már a Starfield tesztjében leolvasható, hogy bizony nagyon nem mindegy a processzor sem. Az RTX 4090 a Ryzen 5 3600 mellett sem hoz rossz FPS számokat, ám jól látható, hogy egy high-end processzor mellett jóval magasabb, akár dupla FPS számot is képes kisajtolni magából az Nvidia csúcskártyája.

A Hogwarts Legacy esetében is hasonló arányokra érdemes készülni, jól látható, hogy azonos VGA mellett a 7800X3D közel dupla FPS-t hoz Low beállítások mellett, de Ultra beállításoknál is extra 30 FPS-el gazdálkodhat az erősebb processzorral felvértezett rendszer.

A Counter-Strike 2 is megizzasztásra került, jól látható, hogy a kompetitív cím a Starfield és Hogwarts játékokhoz képest még jobban hagyatkozik a CPU erejére. Very High beállításokon valóban nem számít a processzor ereje, csak a minimum FPS-ekben van különbség, ám ha kicsit lazítunk a beállításokon, akkor 4K esetében sem mindegy, hogy mi társul a VGA mellé.

Verdikt

Nem titok, hogy a Ryzen 5 3600 és a Ryzen 7800X3D között hatalmas szakadék tátong. Szükség volt azonban erre az extrém példára, hogy igazolni vagy épp cáfolni lehessen a régóta fennálló kijelentést. Több dologra is fény derülhetett a teszt során. Egyrészt kiderült, hogy 4K felbontás esetében sem mindegy a processzor, hiszen magas beállítások mellett extra munkát kap a CPU is, egy jobb, drágább egység még ilyen felbontáson is akár duplázni tud egy gyengébb példányhoz képest.

4K felbontás esetén sem érdemes beérni tehát a legolcsóbb processzorokkal, egy közepes szintet (pl. AMD Ryzen 7 7600/7700 vagy Intel Core i5-13500) mindenképp be kell célozni, hogy garantáltan a legtöbbet hozhassuk ki a videokártyából. Másrészt az is kiderült, hogy az egyes beállításokat azonos felbontáson összevetve teljesen más képet rajzolhatnak. Nem elég a VGA/CPU tesztekben csak a Very High és Ultra preseteket tesztelni, hiszen csalóka eredményeket hozhatnak, helye van a Medium vagy Low beállításoknak is. Remélhetőleg okulnak ebből a nagyobb tesztoldalak és a jövőben több presetet is láthatunk a tesztekben.

Ezt olvastad már?

Arpi

Korábbi cikkek

A Steamen ingyenes a szinte csak pozitív visszajelzéseket kapott horror

2024.05.08. - Nincs is annál jobb, mint amikor egy játékot ingyenesen kínál egy kiadó. Persze…

16 perc telt el azóta...

A Helldivers 2 miatt újra petíció indult a PlayStation PC-portok ellen

2024.05.08. - Az elmúlt napokban bizonyára te is hallottál róla, hogy igen komoly balhé alakult…

32 perc telt el azóta...

Teljesen ingyen játszhatsz a világ legdrágább készülő játékával

Bódi Dániel 2024.05.08. - Ha ingyen GTA VI-ban reménykedtél, akkor egyrészt hihetetlenül naiv vagy, másrészt…

57 perc telt el azóta...

Nagyon megdrágulhatnak a memóriák, szóval még most vegyél RAM-ot

2024.05.08. - Bármennyire is szerettük volna elkerülni, a hatalmas AI-robbanás bizony nagy hatással van a…

3 óra telt el azóta...

Ehhez a Cybertruckhoz se járt józan ész – ujját törte az idióta sofőr

Gábor János 2024.05.08. - Amerikában még az sem kizárt, hogy ezért beperelhető a Tesla, pedig…

4 óra telt el azóta...

Ők a legértékesebb magyar influencerek 2024-ben – A TheVR megint az élen

2024.05.08. - Ami azt illeti, tavaly elég nagy port kavart minden egyes közösségi oldalon és…

5 óra telt el azóta...