Gaming

A Microsoft bezárja Prey és a Hi-Fi Rush fejlesztőcsapatát is


Bódi Dániel

2024.05.07. – Hiába szállította az elmúlt 10 év egyik legjobb (ideiglenes) Xbox-konzolexkluzív játékát a The Evil Withinről is ismert Tango Gameworks 2023-ban, a stúdiógyilkos hírében is álló Microsoft, pontosabban az Xbox Games Studios vezetősége a múltból cseppet sem okulva a Bethesda több kisebb-nagyobb fejlesztőcsapatával együtt beszántja a stúdiót.

Az amerikai IGN szerint a Tango fejlesztői mellett az Arkane Studios austini kollégái (Redfall, Prey), az Alpha Dog Games (Mighty Doom) gárdája, a Bethesda kiadói csapatának néhány tagja, és sokan mások is megkapták Matt Booty elbocsátó szép üzenetét, amiben bár szomorúan búcsúzik az átszervezés áldozatául esett fejlesztőktől, gyorsan hozzátette, hogy mindez csak azért történik, hogy növelhessék az Xbox játékos portfóliója alá tartozó kiemelt fontosságú címek fejlesztését.

Roundhouse Studios neve a szerencsésebbek közt szerepelt ezen a listán: az önálló játékáról nem különösen ismert support csapatot a The Elder Scrolls Online-t gondozó ZeniMax Online-ba olvasszák, hogy lehetőleg még több új tartalommal támogathassák meg az MMORPG-t. Ennél nagyobb mázlija volt az Arkane Lyonnak, a MachineGamesnek, a Bethesda Game Studios-nak, valamint az id Software-nek, melyeket egyelőre semmilyen mértékben sem érintenek a leépítések így ők zavartalanul dolgozhatnak tovább az olyan kiemelt címeken, mint az Indiana Jones, a The Elder Scrolls VI, a Fallout, és a Doom.

Az Xbox Games Studios mészárlása sajnos néhány játékot is érinteni fog:

  • a Migthy Doomot augusztus 7-én fogják teljesen leállítani, addig pedig kikapcsolják a játékon belüli vásárlás lehetőségét
  • a Hi-Fi Rush továbbra is elérhető lesz a jelenlegi platformokon, de további frissítést, portot, vagy folytatást senki se reméljen
  • illetve a Redfallból sem lesz már jó játék, de még a méregdrága csomag és a Hero DLC mellé egy éve ígért tartalmakat sem fogják elkészíteni, amiért az érintett játékosok kárpótlást kapnak.

Hogy pontosan hányan veszítették el hirtelen a munkájukat, azt nem tudni (a Microsoft semmilyen megkeresésre nem válaszolt), az viszont bizonyos, hogy az elmúlt pár hónapban már több, mint 2000-re rúg azoknak a száma, akiknek nem volt maradásuk az Xbox Game Studiosban. Év elején, szinte rögtön az Activision Blizzard felvásárlását követően 1900 munkavállalójának adta ki az utat, áprilisban a Bethesda France irodáját tette szellősebbé 15 ember helyével, most pedig vélhetően több száz fejlesztő lesz kénytelen frissíteni az önéletrajzán.

Azt viszont nem mondhatjuk, hogy bárkit is váratlanul érhetett az elbocsátás-hullám. Már 2023 végén, ’24 elején érezhettük a játékipart megrázó leépítések szelét: tavaly hozzávetőlegesen 10.500 játékiparban dolgozó veszítette el az állását, míg 2024 májusában már 9400 elbocsátásnál járunk – amiből körülbelül 2000-2500-at írhatunk a Microsoft számlájára. És bárcsak azt mondhatnánk, hogy itt a vége, de igen valószínű, hogy még ennél is több játékipari leépítést hozhat az év második fele – a Microsofton innen, és azon túl.

Ezt is olvasd el:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Két új iPadet is bemutatott az Apple, hajszálvékony lett a Pro széria

2024.05.07. – Az Apple április közepén jelezte, hogy május 7-re készülnek egy Keynote eseménnyel. Ez…

6 perc telt el azóta...

Counter-Strike 2 kesztyűt lopott, de könnyen börtön lehet a vége

2024.05.07. – A Valve több mint 10 éve, 2013 nyarán aktiválta az Arms Deal nevet…

21 perc telt el azóta...

Az AMD már betárazott, ismét szintet léphetnek az integrált GPU-k

2024.05.07. – Az AMD 2024 elején leplezte le a legújabb asztali processzorait. Ezek kissé megtévesztő…

36 perc telt el azóta...

Lézerként szedi áldozatait ez a Warzone fegyver, íme a titok

2024.05.07. – A Call of Duty játékok egyik remek adaléka, hogy a játékosok gyakorlatilag végtelen…

50 perc telt el azóta...

30 percnyi játékmenet szivárgott ki az Insomniac Rozsomák-játékából

Bódi Dániel 2024.05.07. - Mostanság eléggé rájár a rúd a Sony-ra, ami a Helldivers II…

2 óra telt el azóta...

A Google után már Apple Maps autók is járnak hazánk útjain

2024.05.07. - Mind a Google, mind pedig az Apple igyekszik a lehető legjobb térképapplikációt szolgáltatni…

3 óra telt el azóta...