Nagyon furcsa bűnügyet göngyölítettek fel a rendőrök: kiderült, hogy a kemény gengszterek is meglátták a bizniszt a Pokémon franchise-ban.

Gábor János

2024.05.06. – Soha ne kételkedj a Pokémon erejében! A franchise-t láttuk évtizedek alatt óriáscéggé nőni, így mostanra a szórakoztatóipar egyik legnagyobb bevételt termelő márkája lett. A tévésorozatoktól kezdve a videojátékokon át a gyűjteményekig a Pokémon sok területen érdekes – de hogy ebben a többnyire prostitúcióban, emberrablásban vagy drogügyletekben és ki tudja még miben érdekelt maffiaszervezetek is meglátják a lehetőséget, az azért egészen bizarr fejlemény. Egy új japán rendőrségi ügyből kiderült: a hírhedt Jakuza egyik fejesét letartóztattak Pokémon-kártyák lopása miatt.

Az eset a tokiói Tachikawa körzet nyomozóinak hatáskörébe tartozott: tőlük szivárgott ki, hogy a hatóságok letartóztatták Keita Saitót, a Takinogawa család egyik kapitányát. Ez a bűnözői csoport Japán második legnagyobb jakuza-szindikátusának, a Sumiyoshi-kai-nak a része. Maga a betörés egyébként, amelynek során Saito Pokémon kártyákat zsákmányolt, 2022 decemberében történt, de csak mostanra sikerült felgöngyölíteni.

A rendőrség szerint a Jakuza tag a rablás során összesen 29 tárgyat lopott el, és ezek közül 25 értékes Pokémon-kártya volt.

A betöréssel kapcsolatban letartóztattak egy másik férfit is, akinek nincs bizonyított kapcsolata a szervezett bűnözéssel, és keresnek még további két gyanúsítottat. A Comic Book cikke nem szól róla, hogy mekkora értékű lopásról lehet szó, ám a több tucat Pokémon relikvia akár több százezer dollárt is érhet –

nem véletlen, hogy a gyűjtemény még a Jakuza számára is érdekes zsákmánynak látszott.

Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy a maffia most már „játékokkal” is foglalkozik, a Pokémon-kártya lopás nem annyira ritka bűncselekmény, sőt, a 2020-as években egyre gyakrabban fordulnak elő hasonló esetek, mind Japánban, mind pedig világszerte. Akadtak már olyan bűnözők is, akik például bolt alá ástak alagutat egy ilyen gyűjtemény ellopásáért, és kaszáltak vele 250 ezer dollár értékű kártyát. Mivel egy-egy átlagosabb darab is megérhet többszáz dollárt, a ritka darabok meg egész vagyonokat érhetnek, talán nem meglepő, hogy a bűnözők meglátják benne a könnyű pénzszerzés lehetőségét.

Ezt is olvasd el:

Jövőbelátó játékok: 5 egészen elképesztő jóslat, ami valóra vált

×