Üresen maradt Rohan trónja. Eltávozott Bernard Hill, a Gyűrűk Ura és a Titanic ikonikus színésze.


Bódi Dániel

2024.05.06. – Május 5-én vasárnap, a kora reggeli órákban 79 éves korában elhunyt Bernard Hill, akit a közönség leginkább az 1997-es Titanic kapitánya, Edward J. Smith, valamint a Gyűrűk Ura-filmek Théoden, Rohan királya szerepéről ismerhetnek, míg a videojátékok kedvelői a Fable III főhősének hűséges társa és mentoraként, Sir Walter Beckként emlékezhetnek rá.

A színész karrierútja meglehetősen változatos: első jegyzett mozgóképes pályafutása három évvel a színházi diplomája átvétele után indult 1973-ban a BBC-n futott Hard Labour című antológia-sorozattal, míg az első filmszerepben az 1975-ös It Could Happen to You-ban tűnt fel. Ezt követően szinte minden évben láthatták valamilyen (javarészt BBC-s) sorozatban és filmben, bár ennek ellenére is sokáig elkerülte őt a siker, a karakterszínészi skatulyából igazán sosem tudott kitörni.

Az első nagyobb elismerést a Magyarországon kevésbé ismert Boys from the Blackstuff című sorozat Yosser Huges szerepéért kapta 1982-ben, amiért a BAFTA legjobb férfi szereplőjének járó díjra is jelölték – amit végül Alec Guinness happolt el előle a ’83-as gálán. A világhírnév 1997-ben jött el számára – de továbbra is csak mint karakterszínész, amikor a Titanic teljes színészi stábjával Oscar-jelölést kapott – abban az évben viszont az Alul semmi nyerte a rangos díjat. Ugyanerről az elismerésről maradt le 2002-ben a Gyűrűk Ura: A két toronnyal, amiben Rohan uralkodójaként, Théoden királyként tűnt fel a vásznon – 2003-ban viszont, a Király visszatér már elégnek bizonyult az Oscar-díjhoz.

Bernard Hillről a hétvégén tartott liverpooli ComicConon is megemlékeztek a színésztársai, a hobbitokat alakító Elijah Wood, Sean Astin, Dominic Monaghan és Billy Boyd, ahogyan a BBC Drama igazgatója, Lindsay Salt, valamennyi rendezője és kollégája is lerótta előtte a tiszteletét – írta a BBC.

Már megmentettél. Éowyn, az én testem megtört. Most már el kell engedned.
Apáimhoz megyek. És az ő dicső körükben sem kell majd szégyenkeznem. – Théoden.

Nyugodjék békében.

 

×