Film/TV

Egy AI szerint így nézne ki a Star Wars és a Harry Potter rajzfilmként


Bódi Dániel

2022. 12. 21. – Amíg a hagyományos eszközökkel alkotó művészek többségét elborzasztja és megijeszti a mesterséges intelligencia alapú képalkotó programok hihetetlen képessége, addig mások egészen elképesztő alkotásokkal rukkolnak elő tulajdonképpen percenként. Velem legalábbis nagyjából ilyen időközönként jönnek szembe  jól sikerült AI alkotások valamelyik közösségi felületen.

Az olyan szoftverek, mint például a DALL-E, a Midjourney, az Artbreeder, vagy a Stablecog egészen elképesztő fejlődésen mentek keresztül csak az elmúlt egy évben, melyek már nem csak absztrakt, szürreális és álomszerű képek generálására alkalmas. A jó írókával rendelkező fantáziadós kreatívok ugyanis azt alkotnak meg a segítségükkel, amit nem szégyellnek elképzelni, így születtek többek között a

mókás galériák. A még ennél is kreatívabb alkotók még ezeknél is tovább mehetnek, az AI művészeti szoftverek ugyanis arra is képesek már, hogy meglévő, létező művészek stílusát másolják le. Így indult el az AI alkotók körében a legújabb trend, amiben a legendás japán stúdió, a Studio Ghibli 2013-ban visszavonult még legendásabb művészének, Mijazaki Hajao bárhol azonnal felismerhető jellegzetes stílusában alkotnak meg más híres filmes műveket.

Ennek a jelenleg is alakuló trendnek köszönhetően születtek meg a Harry Potter és a Star Wars filmeket animeként bemutató galériák. Az így létrejött képeket több művész – Micah Daigle, Duncan Bentley, Jose Vallejo, Oliver Vician – egymástól függetlenül készítette, ami közös bennük, hogy mindannyian valamelyik AI képalkotót használta, a cél pedig a lehető legjobban lemásolni Mijazaki stílusát. A végeredmény pedig egészen elképesztő:

a mesterséges intelligenciák közel tökéletesen vették a feladatot, olyan, mintha valóban maga a rajzfilmkészítő csinálta volna.

Mindez persze több problémát vet fel, mint amennyi hasznot hozna, hiszen egy stílust jelenleg lehetetlen, de minimum nehézkes levédetni, azaz bárki bárhogyan elkezdheti az ismert animátorok és hagyományos művészek munkáit másolni, vagy visszaélni a nevükkel. Persze van jó oldala is, hiszen így akár tovább is lehet gondolni azokat, esetleg be lehet építeni az alkotói munkába, mellyel jelentősen lerövidíthető egy-egy folyamat.

Szóval ilyen lenne a Harry Potter Studio Ghibli-szerű animeként:

És ilyen volna a legendás Ghibli stílusban a Star Wars:

Mindez persze több problémát vet fel, mint amennyi hasznot hozna, hiszen egy stílust jelenleg lehetetlen, de minimum nehézkes levédetni, azaz bárki bárhogyan elkezdheti az ismert animátorok és hagyományos művészek munkáit másolni, vagy visszaélni a nevükkel.

Ha tetszettek a képek, akkor ezt is érdemes megnézned:

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

A Star Wars világában ennél a 8 játéknál még nem készült jobb

Bódi Dániel 2023. 04. 24. - Egészen határozottan állítom, hogy nincs ember a Földön, aki…

54 perc telt el azóta...

Megtörténhet? – Ilyen lenne a valóságban, ha kitörne egy zombijárvány

Bódi Dániel 2022. 12. 12. - A gamerek egy igen jelentős része egészen biztosan nem…

2 óra telt el azóta...

Érkezik a TheVR App 2.0, újraírt felhasználói felülettel

2024.05.03. - Több mint egy éve jelent meg Magyarország egyik kedvenc tartalomgyártó csapatának, a TheVR-nak…

3 óra telt el azóta...

Így nézheted élőben az Apple keddi bemutatóját: szokatlan időben lesz

2024.05.04. – Az Apple legutoljára március végén jelentett be új termékeket. Ekkor debütáltak az M3…

3 óra telt el azóta...

Így szereld fel a Warzone legújabb, különleges fegyverét

2024.05.04. – A Warzone és Modern Warfare III legutóbbi, nagy frissítése május elsején debütált. A Season…

4 óra telt el azóta...

Van olyan játékfejlesztő, akinek a neve sosem jelenik meg a készítők között

2024.05.03. - Bizonyára még egyik játék végén sem voltál kíváncsi a játékfejlesztők és készítők nevére…

4 óra telt el azóta...