Manapság már senki sem lepődik meg egy-egy 144 vagy 240 Hz-es gamer monitoron. A maximalisták azonban már rég elhagyták ezeket.

2024.04.30. – A monitorok esetében gyakran találkozunk a képfrissítés és Hz szóval. Ez az érték azt adja meg, hogy a monitor képernyője másodpercenként hány alkalommal frissíti a képet. A legátlagosabb képernyőknél 60 alkalommal történik ez meg, ám jó ideje már elérhetőek magasabb értékű monitorok is. Manapság a 144/165 Hz már belépőnek tekinthető a gamer kategóriában, az árcédulák is kifejezetten kellemesek. Sőt, a 240 Hz sem olyan úri huncutság már, mint régen, hiszen 100 ezer forint alatt is hozzájuthatunk ilyen példányokhoz.

A kompetitív játékosok azonban mindig arra törekednek, hogy a lehető legkevesebb hátrányuk származzon a hardverekből. Minél nagyobb a monitor képfrissítése, annál folyamatosabb a kép és annál kevesebb a bemeneti késés, azaz az input lag. Az elmúlt években már több gyártó is 240 Hz felé merészkedett, rengeteg CS2 vagy épp Valorant versenyen is felbukkantak már 360 Hz-es monitorok. Úgy tűnik azonban, hogy a BenQ jóvoltából már egy sokkal nagyobb értékkel kell kalkulálniuk a maximalistáknak és az esportolóknak.

Májusban érkezik a BenQ 540 Hz-es gamer monitora

A BenQ gamer monitorja

A BenQ gamer monitorja

Nem a BenQ az első gyártó, aki ilyen panelekkel felszerelt monitort jelent be. Ennek ellenére ez lehet az igazi mérföldkő, hiszen minden nevesebb profi játékos vagy verseny a cég monitorait használja. A bejegyzésünk főszereplője a BenQ Zowie XL2586X nevet viseli magán. Ahogy azt sejteni lehet, a felbontás a szokásos 1080p lesz, mely a 24.1 inches képátlóval még teljesen elfogadható kategória. A VA és IPS paneleket érdemes lehet elfelejteni ebben az esetben, hiszen ezt a képfrissítési értéket csak a FastTN tudja kiszolgálni. A fényerőt illetően 320 nittel érdemes majd kalkulálni, melynek köszönhetően még világos szobában sem lesz gond a monitorral. A szokásos HDMI, DP portokról sem kell lemondani.

A cég azonban külön kiemelte, hogy az Nvidia RTX 40 vagy az AMD RX 7000 széria kártyái kötelező elemek a monitor mellé, hiszen még kompetitív játékokban is nehéz lesz kisajtolni az 500 feletti FPS-t. Ahogy bizony processzorokról is elkél a Ryzen 7000 vagy az Intel 13. és 14. generációja. Sőt, a Windows verziója sem mindegy. Az 540 Hz kiaknázásához Windows 11-re lesz szükség, abból is 2023. november 1. után kiadott verzióra, hiszen a korábbi változatok „csak” 500 Hz-ig engedik el a masinákat. A monitor 999 dolláros, azaz közel 400 ezer forintos áron érkezik majd meg a piacra.

Forrás: Tomshardware

Ezt olvastad már?

Erős hónap: 8 májusban megjelenő videojáték, amit nem hagyhatsz ki

×