Gaming

Piszok olcsón jelent meg minden idők legőrültebb posztapokaliptikus filmjéből készült játék


Bódi Dániel

2024.04.29. – Szoktam is mondani, hogy nincs jobb egy trashbe öltött fasza exploitation filmélménynél. De mi mást is lehetne mondani az olyan őrületekre, mint például a Kung Fury, a Sharknado, a Commando Ninja, a Hobo with a Gun, a Pink Falmingos, a Machete, a Terrorbolygó, az RRR, vagy mint a jelen cikkünk alanya, a Turbo Kid?

Ízlése válogatja persze, de mégiscsak magasművészet rendezői-írói vízió mentén koncepcionálisan annyira abszurd, annyira groteszk, annyira rossz filmet csinálni, hogy az nemhogy jó, hanem egyenesen fenomenális legyen. Ezek a filmek mindeközben nem csak szórakoztatnak, de egyszerre görbe tükröt is mutatnak filmiparnak, élesen rámutatnak az elhasznált sablonok és trendek blődségére, eltúlzott jeleneteikkel nevetség tárgyává teszi a hollywoodi trükköket és akciókat, karaktereik pedig szuper-sztereotipikusak, vagy egy-egy zsáner túltolt maskarái.

Pontosan ezt tette François Simard, Anouk Whissell és Yoann-Karl Whissell rendezőtrió és producerként a legendás trasher, Ant Timpson az azóta méltatlanul elfeledett 2015-ös nevetségesen alacsony költségvetésű filmjükben, a Turbo Kidben, ami egyszerre kóstolta be az egyre burjánzó szuperhősfilmeket és a posztapokaliptikus műfajt – de főleg a Mad Maxet, annak is a – nemlétező – harmadik részét figurázta ki a sufni-tuning biciklis jeleneteivel. A csont nélkül minden idők egyik, ha nem a legőrültebb posztapokaliptikus filmjének nevezhető Turbo Kid természetesen egyik Magyarországon is elérhető streaming szolgáltatáson sem nézhető meg, DVD-t sehol sem találni, szóval marad a torrentéka, esetleg előtte-utána

a 2 éve Kickstarter-projektként indult, most 9 éves késéssel frissen megjelent játékadaptáció a Steamen, amivel a 8 éve készülő folytatásnak ágyaznak meg.

Merthogy elvileg tényleg lesz Turbo Kid 2! Legalábbis 2016 szeptembere óta ez a mantra, mint ahogyan a Kung Fury 2 is gőzerővel készül. Az mindenesetre biztató, hogy a játékot készítő Outerminds csapata szorosan együtt dolgozott az RKSS-sel és az EMA Films-szel, a film alkotóival.

A nem-lineáris, különösen véres metroidvania játékadaptációban nyilván a címszereplő kölyköt irányíthatjuk, aki az első film után meglehetősen nagy vehemenciával esik neki a posztapokaliptikus világ csürhéinek kibelezésének. Külön öröm, hogy a játék nemcsak olcsó (7600 forint), de a filmhez hűen még jól is sikerült: az OpenCritic összesítése szerint 83%-on áll átlag 80-85-ös értékelésekkel. Üröm az örömben, hogy csak PC-re jelent meg, konzolos portról pedig nem is hallani (pedig jó volna), de legalább egy krumpli PC-n is elfut.

Ezt is olvasd el:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

LEGO-ból alkották újra a Red Dead Redemption 2 házépítős jelenetét

2024.04.29. - Az olcsó műanyag játékok kategóriából igencsak magasra nőtte ki magát a LEGO. Talán…

17 perc telt el azóta...

Nagyot megy a Stellar Blade – megállíthatatlannak tűnik a PS listáján

Gábor János 2024.04.29. - Jól alakulnak a dolgok a koreai Shift Up legújabb PS5-exkluzív játéka számára:…

26 perc telt el azóta...

Már „fájdalomtovábbító” ruhája is van a VR-fanatista tartalomgyártónak

2024.04.29. - Lehet kedvelni, vagy nem kedvelni a VR (Virtual Reality - Virtuális Valóság) technológiát,…

1 óra telt el azóta...

Erős hónap: 8 májusban megjelenő videojáték, amit nem hagyhatsz ki

Gábor János 2024.04.29. - A tavasz mindig a több videojáték érkezését hozza magával a korábbi…

2 óra telt el azóta...

Kiborultak az Escape from Tarkov játékosok, a fejlesztők azonnal reagáltak

2024.04.29. - Amikor a Battlestate 2017 júliusában piacra dobta az Escape from Tarkov-ot, szinte mindenki…

3 óra telt el azóta...

Ott rúgja az Apple a Spotifyt, ahol éri: akadályozza a frissítéseket is

Gábor János 2024.04.29. - Már megint az a rohadt pénz: az Apple egészen keveset engedett…

3 óra telt el azóta...