Alaposan kiakadt a Spotify azon, hogy az iOS legutóbbi verziója szándékosan akadályozza a zenei streaming szolgáltatás fejlesztéseit.

Gábor János

2024.04.29. – Már megint az a rohadt pénz: az Apple egészen keveset engedett szokásos, 30 százalékos jutalékából, amit az App Store-ban kereskedő alkalmazások bevételéből kér, így azt nem is fogadja el a Spotify. Mint ismert, Almáék korábban megakadályozták, hogy a kiadók külső fizetési lehetőség beépítésével kerüljék ki a brutálisan magas jutalék kicsengetését, aztán „nagyvonalúan” (de inkább fricskának szánhatták) 27 százalékig bírták leengedni az ilyen vásárlásokra kiszabott sarcot. És pislogva várták, hogy az alkalmazások üzemeltetői majd le lesznek nyűgözve.

A Spotify minden, csak nem elégedett

A svéd zenei streaming szolgáltatás nem hajlandó elfogadni az ún. Music Streaming Services Entitlement (MSSE) feltételeket, amiben az Apple arra kötelezi a cégeket, hogy az alkalmazásból kifelé mutató webáruház-felületeken teljesülő eladások után is fizessék meg a 27 százalékot. Ez a Spotify szerint szembe megy az Európai Unió versenyszabályaival – úgy pláne, ahogy az Apple igyekszik kikényszeríteni a jutalékfizetést.

A Spotify közleménye azzal vádolja az Apple, hogy az zsarolással sérti meg a digitális piacokról szóló jogszabályt. És tényleg: nagyon nehéz lenne másnak nevezni azt, hogy az iOS 17.4-es verziójának februári megjelenése óta a Spotify nem tudja frissíteni az App Store-ban lévő alkalmazását. A PC World emlékeztet: az Apple eddig kétszer blokkolta az update-et: egyszer akkor, amikor a svédek olcsóbb előfizetést kínáló linket helyeztek (volna) el az iOS-es appban, másodszor pedig akkor, amikor URL nélkül tájékoztatták (megint csak: volna) a usereket a kedvezményesebb külsős vásárlásról.

A nemrég nyilvánosságra hozott dühös nyilatkozat azt követeli az Európai Bizottságtól, hogy mihamarabb lépjen fel az Apple szabálysértő gyakorlatával szemben, mert a cég – az EB-vel szemben – nem tudja betartatni a törvényt az amerikai céggel. Folyt. köv.

Ezt is nézd meg:

F@sza ez az új iPhone, csak közben belefulladunk az e-szemétbe

×