Ha az Astribot robot valóban képes arra, amit a vállalat a minap prezentált, akkor bizony nagy bajban vagyunk.


Bódi Dániel

2024.04.29. – Bár az átlagember nem kifejezetten ér rá foglalkozni a humanoid robotok problémájával, hisz megvan annak a maga baja, hamarosan azonban a robotok páros lábbal fogják rárúgni az ajtót tulajdonképpen mindenkire.

Az elmúlt években annak ellenére is könnyű volt megfeledkezni az egyre fejlettebbé váló robotokról, hogy Elon Musk néhány havonta parádézik a saját, egyelőre még elég suta megoldásával a közösségi médiában. Az OpenAI vívmánya, a ChatGPT, valamint más (képalkotó) generatív mesterséges intelligenciák alaposan ellopták a showt, miközben a háttérben szépen csendben akkora szinteket lépett a robotika, amit látva kissé rettegve tátjuk el a szánkat.

Mi lesz az éttermi dolgozókkal? A gyári munkásokkal? A takarítókkal? Mi lesz a dolgozó emberrel?

– tehetünk fel magunknak még ennél is több kérdést a Stardust Intelligence nevű, viszonylag ismeretlen sencseni technológiai vállalat Astribot S1-re keresztelt humanoid robotjának képességeiről készült bemutató láttán. Bár láttunk már sok hasonló robotot, de hétköznapi feladatokban olyan gyorsat és precízet, mint az Astribot, talán még egyet sem.

A vállalat szerint az Astribot 10 méter per másodperc képes mozdulatokat végezni az egyenként 10 kilóig tarhelhető karjaival: ezt úgy demonstrálták, hogy a robot feltornyozott borospoharak alól rántotta ki a terítőt úgy, ahogyan azt sokan nem tudnánk, a poharak ledőlése nélkül. Persze a videó hitelességét a nem kifejezetten ismert vállalatba vetett bizalommal arányosan lehetne megítélni, mindenesetre a robot szinte mindenre képes a kezével, amire egy ember: tud ruhát hajtogatni, vasalni, zöldséget pucolni és aprítani, porszívózni, szortírozni és elpakolni, sütni-főzni és tálalni, kinyitni üvegeket és dobozokat, azokból kivenni és kitölteni dolgokat…

A legdurvább, hogy az Astribot rendkívül könnyen tanítható. Elég csak megmutatni neki néhány mozdulatot, és máris képes azokat lemásolni, majd később reprodukálni.

Legalábbis a bemutatója alapján. Ha viszont mindez igaz és valós, akkor bizony mindannyian vakarhatjuk a fejünk, hiszen egy robot fenntartása még az általában kifejezetten magas vételáruk ellenére is sokkal kedvezőbb, mint emberi munkavállalót alkalmazni. A robot ugyanis nem kér fizetést (csak áramot), nem lesz beteg, maximum csak karbantartás miatt esik ki a munkából, nem mond fel – csak, ha tönkremegy, és kérdés nélkül mindent megcsinál, amit mondanak neki, tehát pár éven belül garantált a megtérülés.

Ezt is olvasd el:

Ha meghalsz, akkor mi lesz az online profiljaiddal és cuccaiddal?

×