Konkrétan kategóriákkal jobban néz ki a Star Wars: Battlefront II eredeti verziója így, mint az Aspyr 13.000 forintért árult újrakiadott verziója.


Bódi Dániel

2024.04.29. – Számomra teljesen értelmezhetetlen a klasszikus Star Wars: Battlefront játékok egybecsomagolt újrakiadása. Egyrészt azért, mert PC-n és Xboxon teljesen szükségtelen volt, másrészt pedig azért, mert az NVIDIA RTX Remix programjával egyetlen hozzáértő jobb és korrektebb munkát végzett volna, mint az Aspyr csapatának maximum egy maréknyi ráállított fejlesztője.

Harmadrészt nettó közröhej, hogy 20 éves játékok változtatások nélküli újramelegítésével 13-14 ezer forintot gombolnának le a nosztalgiával átitatott rajongókról úgy, hogy az esetek többségében modderek jobb és méltóbb munkát végeznek a felújításaikkal, vagy a portjaikkal. Bizonyítékként itt van például egy RTX Remixelt felújítás, teljesen ingyen, ami még úgy is kategóriákkal jobban néz ki, mint az Aspyr kiadása, hogy még kész sincs.

Értem én, hogy az Aspyrnak ennyire tellett, de abban a korban, amikor az RTX Remixszel komplett remastereléseket készíthet akár egyetlen fejlesztő, minimum kabaré egy változtatások nélküli – mondjuk ki: money grab. Lehessen mondjuk váltogatni a régi és a felújított grafika között, mint a példás remasterelt Tomb Raider játékokban, vagy a Halo: Combat Evolved Anniversary-ban, vagy modernizálni-finomítani az irányításon, esetleg új pályákat és játékmódokat is hozzá lehetett volna adni – csak, hogy ötleteljünk is egy kicsit. De több tízezer forintot kérni valamiért, amihez egyértelműen hozzá sem kellett nyúlni (vagy alig), kissé talán pofátlanság.

Ennél valószínűleg több munkája lehetett ominózus RTX mod készítőjének, Mygeetónak, aki állítólag addig ügyködik a Battlefront II ray tracingesítésén, míg az tökéletes nem lesz. Vagyis a jelenlegi verzió bár elég jól néz ki a sugárkövetett fény- és árnyékhatásokkal, itt-ott azért akadnak még benne hibák. De, mivel az eredeti játékon alapul, kevesebb problémába fut bele az ember, mint az Aspyr-féle verzióban. Az RTX viszont két másik moddal lesz teljes: a 2018-as remastereléssel, valamint a Githubról letölthető feljavított textúrákkal és modellekkel. Ha ezekkel megvagyunk, már telepíthetjük is az RTX Remix modot, amit a Moddbről lehet letölteni.

Ezt is olvasd el:

5 legendás játék, aminek a remake-jéért a lelkünket is eladnánk | 2.

×