Az Nvidia és az alaplapgyártók után az Intel is nyilatkozott az ügyben. A sajtóközlemény még nem publikus, ám idő előtt kiszivárgott.

2024.04.29. –Az elmúlt hetekben az Intel háza tájáról nem túl kellemes hírek érkeztek. Ráadásul a húzóágazatot, a cég processzorait érintették ezek az ijesztő jelentések. Áprilisra kiderült, hogy bizony az Intel i7 és i9 egységei komoly stabilitási problémáktól szenvednek. Ez legfőképp a 13. és 14. generációt érinti, ám teljes mértékben a 12. generációt sem lehet kizárni. A 13. generáció már lassan 2 éve megérkezett, így sokan úgy gondolták, hogy valótlan híresztelésekkel állnak szemben. Hamar kiderült azonban, hogy a hiba kibukására azért kellett sokat várni, mert a Windows hibaüzenetei inkább a videokártyák felé terelték a felhasználókat.

Az alkalmazások elfogyó videomemóriára panaszkodtak, látszólag ok nélkül. Aztán áprilisban maga az Nvidia is megerősítette, hogy ez bizony az Intel sara lesz, nem az övüké. Az Intel sokáig nem is reagált a problémára, az azonban hamar kiderült, hogy némi UEFI állítgatással viszonylag gyorsan orvosolható a jelenség. A processzorok fogyasztását és órajelét kell kicsit visszafogni, néhány alaplap gyártó már jelentkezett is mérsékeltebb profilokkal. Úgy tűnik azonban, hogy ezt nem ok nélkül tették.

Az Intel az alaplapok gyártóit okolja a stabilitási problémákért

A WCCFTech kezei közé jutott egy még nem kiadott sajtóközlemény, melyet maga az óriáscég publikált. Az Intel szerint a probléma oka nem más, mint az alaplapok túlságosan is veszélyes alapbeállításai. Ezek az órajel, fogyasztás és feszültség beállítások gyakorlatilag nem limitálják a processzorokat semmilyen szinten. Ennek köszönhetően pedig gyakorlatilag túlmelegednek a chipek vagy olyan feszültségértékeket vesznek fel, melyeknél már hibázni kezdenek a lapkák. A cég ennek megfelelően arra kéri az alaplapgyártókat, hogy olyan profilokat publikáljanak, mely az Intel ajánlott beállításait tartalmazza, nem pedig a gyártók sajátjait. Lehetőleg minél gyorsabban.

Az ajánlott Intel profilra frissülnek az alaplapok

Az ajánlott Intel profilra frissülnek az alaplapok

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Asus ezt nem is olyan régen meg is tette. A visszajelzések alapján valóban javult a stabilitás. Kiderült azonban, hogy körülbelül 8-15%-os teljesítményromlással jár a garantált stabilitás. Ezzel nem is lenne gond, ám a felhasználók nem ezért fizették ki néhány hónapja a nem ritkán 250, 300 ezer forintos árcédulát.

Forrás: PCFórum

Ezt olvastad már?

Steam vs. Torrent – EZÉRT jobb megvenni a játékokat, mint stikában töltögetni

 

×