Tech/Tudomány

A YouTube-on nem menekülsz a reklámtól: álló videó alatt is futhatnak majd

Gábor János

2024.04.28. – Mindent megtesz érte a YouTube, hogy annyira irritálóan túlterhelje hirdetéssel a tartalmakat, amennyire csak lehetséges – így próbál egyre agresszívebben rávenni mindenkit az előfizetésre. A reklámok pofátlan terjesztésére született számtalan épületes ötlet mellé hamarosan minden platfromra megérkezhet a tévéken korábban már tesztelt, pause-olt videók alatt is futó reklám.

Az Android Authority emlékeztet: a Google nemrég zajlott üzleti beszámolóján a cég agyondicsérte azt a kísérleti programot, ami a YouTube tévéalkalmazásában a videók szüneteltetésekor is hirdetéseket jelenít meg a felhasználóknak. Eddig csak ezen a felületen próbálkoztak ilyen hirdetésekkel, ezek szerint sikerrel, és a Google örömtánca az ötlet körül erős aggodalmakra ad okot: nyilván mobil vagy asztali változata is készülni fog.

Valahogy így néz ki a csodás új ötlet.

Philipp Schindler, a Google üzleti igazgatója a hivatkozott beszámolón azt mondta, az új, nem megszakító reklámformátum akkor jelenik meg, amikor a felhasználók szüneteltetik az organikus tartalmakat, és a megoldás pénzügyi szempontból elég jól teljesített. Schindler egyenesen arról beszélt, hogy az ilyen hirdetések prémium árakat követelnek a hirdetők részéről, magyarán annyira kiemelt helynek számít a pause-olt videó közben kapott reklám, hogy a többihez képest jócskán emelt áron lehet majd értékesíteni.

Falnak megyünk, vagy előfizetünk YouTube-ra?

A hirdetések eladása a YouTube elsődleges bevételi forrása, hasonlóan az anyavállalat Google-hoz, így a reklámblokkolók felderítésére és meghiúsítására irányuló erőfeszítései – miközben a reklámok új, invazívabb formáival is kísérletezik – üzleti szempontból érthetőek.

A felhasználókra és a tartalomkészítőkre gyakorolt hatás mindazonáltal még kérdéses: ki tudja, hogy a userek inkább elhagyják-e emiatt a platformot, vagy előfizetnek, ahogy az is bizonytalan egyelőre, hogy a streamerek milyen arányban részesedhetnek az új reklámformátumból, hiszen amikor a pause-olják a videójukat, akkor technikailag ugye nem őket nézik. Így nem biztos, hogy a YouTube fizet majd nekik az így megjelenített hirdetésekért. Tegyük hozzá: a feltéteket és a megoldás minden platformra történő bevezetését a Google hivatalosan még nem jelentette be.

Ezt is olvasd el:

Gábor János

Korábbi cikkek

A 10 leglegendásabb, máig vicces videó a YouTube hőskorából

Gábor János 2023.10.17. - Réges-régen, amikor még nem létezett social media (és a világ egy…

7 perc telt el azóta...

Téged is meztelenre vetkőztethetnek az App Store-ba került AI-appokkal

Gábor János 2024.04.28. - Nagyon nehezen tud bármit is kezdeni az Apple az App Store-ba…

40 perc telt el azóta...

Ezzel az 5 PS-exkluzív játékkal még a legnagyobb PS-fanboy-ok sem játszottak

Bódi Dániel 2022. 04. 27.  - A Sony már a legelső konzoljával jól felismerte, hogy…

1 óra telt el azóta...

Kevesen tudják, de ebből a 9 sorozatból videojáték is készült

Bódi Dániel Manapság inkább a videojátékokból készül sorozat, de nem volt ez mindig így. Volt…

22 óra telt el azóta...

5 legendás játék, aminek a remake-jéért a lelkünket is eladnánk | 2.

Bódi Dániel 2022. 10. 07.  - Sokaknak valószínűleg már mindene is kivan a remake-ek és…

23 óra telt el azóta...

LEGO Tejút és űrhajó – őrületes új készletekre csaphatsz le hamarosan

Gábor János 2024.04.27. - Zseniálisan készíti elő a NASA az Artemis-program legnagyobb eseményét, az ember…

24 óra telt el azóta...