A Samsung megtalálhatta az akkumulátor technológia Szent Grálját, az új szilárdtest alapú akkumulátoruk ugyanis percek alatt feltölt.

2024.04.26. – Nem is vesszük észre, mégis kulcsszerepet játszik az életünkben az akkumulátortechnológia. Vegyük csak a hétköznapokat példaként: a telefonjainkat tölteni kell, a laptopjaink szintén akkumulátorral működnek, az egyéb hordozható elektronikai eszközökben, mint a kézi konzolokban is energiatároló pihen. Ezek az eszközök határoznak meg mindent, töltésük, na meg töltési idejük kiemelten fontos. Biztos sokatokkal előfordult már, hogy azt hittétek, feltettétek tölteni a telefonotokat lefekvés előtt, de a munkába induláskor realizáltátok csak, hogy bizony akksi 1-2%-on áll éppen. Hála a különféle gyorstöltőknek ez már egy orvosolhatóbb probléma, mint 10 évvel ezelőtt, de a speciális töltők és autóstöltők nélkül ez egy tragikus helyzet lenne. A Samsung ezért is igyekezett kifejleszteni egy új akkumulátortechnológiát, ami kifejezetten a villámgyors töltésre szakosodott.

Ez lehet az akksik Szent Grálja?

Az SDI, a Samsung akkumulátorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó leányvállalata a hét elején egy olyan új akkumulátortechnológiát jelentett be, ami alapjaiban forgathatja fel a szóban forgó energiatárolók piacát. A cég által bemutatott új szilárdtest szuper gyorsan, alig 9 perc alatt kapacitásának 80%-ára képes feltöltődni. Ez a technológia ráadásul nem csak a mobiliparban, hanem az elektromos autók kapcsán is hasznosítható lehet. Ha sikerül elérniük, hogy a környezetbarát személygépjárművek is percek alatt töltődjenek fel, szinte biztos, hogy aranyra bukkant az SDI.

samsung

Ez már önmagában óriási előrelépés lenne, és nagyrészt kiküszöbölné az elektromos autók azon jelenlegi hátrányát, hogy feltöltésük egyszerűen túl sokáig tart a hagyományos, éghető üzemanyaggal működő társaikhoz képest. Ugyanakkor az új technológia egy másik problémát is megold: azt, hogy a jelenleg használt akkuk túl gyorsan öregednek. – írja a PC Fórum.

A Samsung ugyanis azt állítja, hogy számításaik szerint az új technológiával előállított akkumulátoraik akár 20 évig is képesek megőrizni működésképességük. Ez pont szembe megy az ipar jelenleg ismert tézisével, miszerint lehet gyorsan tölteni egy készüléket, ám az az életciklusának rövidülésével jár. Így hát itt is a környezettudatosság és a szavatosság a fő szempont, pláne úgy, hogy a szilárdtest alapú akkumulátorok még kevésbé gyúlékonyak is, mint a jelenleg legtöbbet alkalmazott lítium-ion alapúak.

Ezt olvastad már?

Pénztárcapusztító posztapokaliptikus játékakció indult PC-n

×