Tech/Tudomány

És ennyi volt – Betiltották a TikTokot, aminek egy választása maradt

Gábor János

2024.04.24. – Bár egyik napról a másikra nem tűnik el, megkezdődtek a TikTok végnapjai – egyelőre csak az Egyesült Államokban, ahol a szenátus elfogadta a törvényt a kitiltásról. A ByteDance tulajdonában lévő platform eltűnik az alkalmazásboltokból, azzal az indoklással, hogy az appot ellenséges nemzet,

Kína kommunista kormánya irányítja, és tömeges adatgyűjtésre, valamint propaganda terjesztésére használja fel.

A törvényjavaslatot korábban 350-58 szavazattal fogadta el a képviselőház, amiből sejteni lehetett, hogy felsőbb törvényhozáson, a szenátuson is át fog menni és hatályba lép. Ez történt meg kedden, 79-18-as szavazati aránnyal – a törvény innentől már csak Joe Biden elnök szignójára vár, de ő már jelezte, hogy azonnal alá fogja írni – emlékeztet a Variety. Érdekes, hogy a szabályozást ugyanahhoz a HR 815-ös törvényhez kapcsolták, ami magában foglalja az Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatására engedélyezett katonai finanszírozást. Ékes bizonyítéka ez annak, hogy honvédelmi kérdésként kezelik a TikTokot, ami az USA törvényhozása számára egy ellenséges szándékú megfigyelő alkalmazás. Azt állítják, amerikaiak millióinak adatait gyűjti, és ez jó ideje nem tetszik sem a politikusoknak, sem pedig a biztonsági szakértőnek. Erre válaszul lépett az amerikai kormány, aminél az utolsó csepp nyilván a TikTok tulajdonosának, a ByteDance-nek a kapcsolata volt a Kínai Kommunista Párttal.

El is adhatják a TikTokot, hogy ne szűnjön meg az USÁ-ban

Az új jogszabály a TikTokot nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti, mivel az alkalmazás 170 millió amerikai személyes adatait képes lekérdezni, amelyeket aztán megoszthat a kínai kormánnyal. Az alkalmazás emellett alkalmas lehet arra is, hogy félretájékoztatást terjesszen az Egyesült Államokban és rombolja a fiatal felhasználók mentális egészségét. A jogszabály azért hagyott egy kiskaput, amivel a TikTok tovább működhet az országban: a ByteDance-nek el kell adnia a benne lévő részesedését egy olyan szervezetnek, amit az USA elég megbízhatónak tart ahhoz, hogy a jövőben üzemeltesse a platformot. Ez nyilván egy észak-amerikai vállalat lenne – ha a ByteDance egyáltalán belemegy az alkuba.

Ha a ByteDance eladja a TikTokot, akkor azt már nem egy külföldi ellenfél fogja ellenőrizni, és így biztonságos szoftverré minősíthetik. Erre a jogszabály 270 napot (plusz 90 nap megadható hosszabbítást) ad a ByteDance-nek: ennyi idő alatt kell értékesítenie a TikTokot. A mai naptól számított 270 nap 2025 januárjára, a 90 napos hosszabbítás pedig 2025 áprilisára esik.

Arról, hogy mekkora eséllyel fogja a ByteDance értékesíteni a TikTokot, James Lewis stratégiai és nemzetközi tudományok professzor szerint kár is szót ejteni. A tudós a New York Times-nak azt mondta, a kényszerítősdi nem fog működni, mert ha a vállalat még bele is menne az eladásba, az technológiai exportnak minősülne, amit így a kínai kormánynak is jóvá kellene hagyni. Ezt képtelen szcenáriónak tartja, szóval a legvalószínűbb forgatókönyv jelenleg az, hogy a TikTok jövőre lehúzza a rolót az USÁ-ban. Ez borítékolható, hogy egy sor egyéb nemzetet is arra fog ösztönözni, hogy nekimenjen a közösségi platformnak, mert az adatbiztonsági és mentális egészségügyi kockázatokat sokan mások is rosszallással figyelik.

És ezt olvastad már?

Gábor János

Korábbi cikkek

Zach Snyder videojátéka megmentheti a rendező hírnevét

2024.04.24. - Valószínűleg sokan hallották már Zack Snyder nevét. Ő az a rendező, akiről szinte…

3 perc telt el azóta...

Boszorkánysággal, női főhőssel és még sok mással újít az Assassin’s Creed: Hexe

Bódi Dániel 2024.04.24. - Bár a Ubisoft egykoron egy meglehetősen bátor és kísérletező szellemű vállalat…

3 perc telt el azóta...

A Gunnar limitált példányszámú Fallout-szemüveget dob piacra

2024.04.24. - Az egész világ Fallout-lázban ég és az az igazság, hogy joggal. A Prime…

1 óra telt el azóta...

Jövőbelátó játékok: 5 egészen elképesztő jóslat, ami valóra vált

Gábor János 2024.04.24. - A szórakoztatóiparnak sajátja (és ez maradjon is így!), hogy a termékei…

2 óra telt el azóta...

Megváltozott a Steam Refund szabályzata, nem lehet kijátszani a rendszert

2024.04.24. - Ugye milyen jó érzés, hogy amikor megveszel a Steamen egy játékot, akkor lehetőséged…

2 óra telt el azóta...

Teljesen ingyen kipróbálhatod, és megmentheted ezt a gyönyörű RPG-t

Bódi Dániel 2024.04.24. - Az mindenképp örömteli, hogy az egykoron nagy magasságokat megjárt, majd a…

2 óra telt el azóta...