Miközben valamilyen online áruházban meglátjuk a Samsung 1080 Pro SSD-t, ne felejtsük el, hogy ilyen termék nem is létezik.

2024.04.23. – Nagyon jól tudom, hogy olvasóink minden esetben csak hivatalos, de legalábbis megbízható forrásból szereznek be PC-alkatrészeket, hardvereket, amit nagyon jól tesznek. Persze simán előfordulhat, hogy valaki a jobb ár reményében olyan oldalakhoz fordul, amikről többnyire köztudott, hogy néha csalódás lehet a vége. Most is egy ilyen esetre hívjuk fel a figyelmet, talán megkímélve pár embert a pénzkidobástól. Nos, a PCIe Gen 5 SSD-k már széles körben elérhetőek, köztük ott van a Teamgroup Z540 és a Nextorage X sorozat. Az egyik név, aki kimaradt a Gen 5 x4 hullámból, a Samsung. A Samsung 990 Pro valódi helyettesítőjét még nem láttuk megjelenni a piacon. Vagy mégis?

NEM!

A válasz erre egy nagy NEM, még akkor is, ha az AliExpressen felbukkantak az úgynevezett Samsung 1080 Pro SSD-k. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy véletlenül a megjelenésük előtt kikerült volna egy új Samsung SSD, ezek sajnos hamisítványok. Erre az első árulkodó jel rögtön a túlzottan alacsony ár. Nagyjából 13 ezer forint egy nagy teljesítményű 4TB-os SSD-ért elég kell legyen ahhoz, hogy senki ne dőljön be neki. Legalábbis reméljük.

Az SSD feltüntetett képességei minden esetben távol állnak a valóságtól. A meghajtó egyik képén az olvasási és írási sebesség akár 15 800 MB/s, illetve 14 500 MB/s is lehet. Ez egy Gen 4 SSD-ként megjelölt meghajtónál eléggé irreális. Valószínűleg csak elírás, igaz? A „hivatalos” specifikáció szerint az olvasási sebesség akár 14 000 MB/s is lehet, míg egy másik specifikáció szerint a 4 TB-os meghajtó olvasási és írási sebessége 7 450 MB/s és 6950 MB/s. Elég gyenge átverés. Ami azt illeti, a kamu vásárlói véleményekre sem szabad hallgatni. Az egyik AliExpress vásárló azt írta 5 csillag mellet, hogy „a beszerelés után 100%-ban illeszkedik, és azt hiszem, eredeti. Nagyon elégedett vagyok”. Biztos!

Teszt

Annak ellenére, hogy nyilvánvaló átverésről van szó, a koreai Quasarzone tech-oldal vett egyet, és a poén kedvéért alaposan letesztelte a kicsikét. Meglepő módon az SSD működött, de egyetlen 96-rétegű NAND-chipet találtak benne, Realtek vezérlő és PCIe Gen 3 támogatás mellett. Az eredmények azt mutatják, hogy az „1080 Pro” egy igazi szemét. A kamu SSD a valódi Samsung 980 Pro teljesítményének 10%-át sem éri el, de a teljesítménytesztek ennél sokkal, de sokkal rosszabbak. Például egy 100 GB-os fájlátvitel 1815 másodpercig tartott rajta, míg az igazi 980 Pro esetében ez az idő mindössze 33 másodperc. Egy másik teszt alapján a 1080 Pro 2 MB/s-ra lassult, amint elérte kapacitásának 3%-át.

Őszintén szólva, nem tudom elképzelni, hogy ez az átverés megérte a ráfordított időt, amit azzal töltöttek, hogy megcsinálják. Ne dőljetek be az ilyen ajánlatoknak!

Ezt láttad már?

Metroidvania fan vagy? Ne mondd, hogy nincs miből választani: ez a 10 legjobb

×