Az AMD látszólag ontja ki magából a processzorokat. Hamarosan Magyarországra is megérkezhet a két legújabb, ám nem sok értelmük van.

2024.04.23. –  Az AMD 2022 őszén leplezte le a Ryzen 7000-es szériát. Az immáron Zen 4 magokra épült processzorok több szinten is megújulást hoztak el a cég életébe. Míg korábban csak a kiválasztott modellek rendelkeztek beépített iGPU-val, addig mostanra már alapértelmezetten mindegyik processzor. Amennyiben nem, az az Intelhez hasonló F betűvel jelzi a cég.  Szintén nem elhanyagolható tényező az sem, hogy csak DDR5 memóriákkal érik be ezek az egységek, az AMD-nél nincs átmenet, mint az Intel 12., 13. és 14. generációjánál.

AMD

AMD

Nem is olyan régen, 2024 januárjában bemutatkoztak a 8000 szériás processzorok is. Az ezres ugrás azonban csalóka, hiszen a magok ugyanúgy a Zen 4-re épülnek. Másban rejlik a széria titka. A megszokott, gyenge integrált grafikus egység helyett jóval combosabb, RDNA3 architektúrára épült, integrált megoldások kerültek a friss processzorokra. A 8700G esetében már-már asztali szintről is beszélhetünk, akár még modern játékokat is képes kellemes FPS sebességgel futtatni. Az AMD április elején bejelentette, hogy tovább bővül a széria, ám a legnagyobb előnyt vették ki a képletből.

Hamarosan globálisan is elstartol az AMD Ryzen 5 8400F és 7 8700F

Az egyelőre csak ázsiában beszerezhető egységek már nemzetközi számozást is kaptak, április 23-án ezek ki is szivárogtak. Nagy eséllyel csak hetek választanak el minket attól, hogy Magyarországon is megvásárolhatóak legyenek ezek az egységek. Remek kérdés azonban, hogy ki a célközönség, hiszen az F jelölés elárulja, hogy nincs iGPU az egységekben. A 8000-es szériának ez volt gyakorlatilag az egyetlen előnye a 7000 szériával szemben, hiszen sok esetben kevesebb gyorsítótárral és órajelekkel operálnak, mint az „elődök”. Azért nézzük a pontos specifikációkat:

  • A Ryzen 7 8700F egy 8 magos, 16 szálas processzor, melynek boost órajele 5.1 GHz. A 8700G-vel megegyező 8 MB L2 és 16 MB L3 gyorsítótárral van felszerelve. Integrált GPU tehát nincs, sőt, a dedikált Ryzen AI magokat sem lehet használni.
  • A Ryzen 5 8400F pedig egy 6 magos, 12 szálas CPU. A 8500G-vel megegyező 6 MB L2 és 16 MB L3 gyorsítótárral van felszerelve. Integrált GPU itt sincs, ahogy az AI magokról is le kell mondani.

A két új processzor tehát minden előnyét elveszítettek a 7000 széria aljához (pl. Ryzen 5 7500F) képest. Nincs AI mag, nincs erősebb iGPU, miközben a többi specifikációjukban a 7000 széria alatt foglalnak helyet. Egyedül egy igazán agresszív árazás mentheti meg majd őket, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nincs információ.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

7 brutális bosszúfilm, amit muszáj látnod, ha eddig kimaradt az életedből

 

×