Egyáltalán nincsenek egyszerű helyzetben a laikus számítógép felhasználók. Pláne azok nem, akik Windows operációs rendszert próbálnak frissíteni, de valami nincs rendben…

2024.04.22. –  Nincs is annál kellemetlenebb érzés, mint amikor használjuk szeretett gépünket, ám az napról napra egyre csak lassul. Vannak persze olyan felhasználók, akik tudják, hol érdemes keresni a problémát, ám ők nem számítanak az „átlagnak”. Bizony nagyon sok olyan Windows tulaj él a Földön, akik ilyenkor csak szétteszik a karjukat és értetlenül állnak a dolog előtt. „De hiszen nem csináltam semmit, mégis mi ez az egész?” – teszik fel abszolút jogosan a kérdést. Nekik a rendszergazdák valószínűleg elmondják, hogy bizony érdemes néha töredezettség mentesíteni, futtatni egy rendszerkarbantartást, vagy vírusirtást. Sőt, van hogy ennél sokkal egyszerűbb a probléma, lényegében csak frissíteni kellene az operációs rendszert. Ám az a gond, hogy sok esetben ezek a folyamatok nem automatikusak (be lehet állítani), vagy valamilyen másik program gátolja a telepítést. Utóbbi a kellemetlenebb, hiszen ilyenkor nem tudunk mást tenni, mint felkutatni a kellemetlenség gyökerét. Egy számítógép estén pedig számtalan program okozhat ilyen jellegű fennakadást…

Egy lista, amivel érdemes vigyázni

windows

A Microsoft nemrégiben nyilvánosságra hozott egy listát, amiben olyan programokat soroltak fel, amiknek megléte megakaszthatja a Windows 11 frissítési folyamatát. Ha pedig ez történik, a gépünk belassulhat, sőt akár veszélynek is kitehetjük, elvégre a tűzfal és egyéb védelmi funkciók sem fognak rendeltetés szerűen működni.

A szóban forgó 11 programot tartalmazó lista a következő:

  • ConisioAdmin.exe (Solidworks PDM)
  • EaseUS Disk Copy.exe (EaseUS Disk Copy Application)
  • ep_dwm.exe (ExplorerPatcher)
  • iCloudServices.exe (iCloud)
  • RadeonSoftware.exe (AMD GPU beállítások)
  • StartAllBackCfg.exe (StartAllBack)
  • Multi-mon + Copilot (Microsoft)
  • MergeSdb (Microsoft)
  • Intel IntcOED.sys (Intel)
  • Intel IntcAudioBus.sys (Intel)
  • Realtek 8192su Wireless USB 2.0 Adapter (Realtek)

A Windows egyszerűen nem képes frissülni, ha a fent említett programok közül akár egy is telepítve van a gépünkön. A rendszer biztonsági problémákat, vagy teljesítménybeli problémát érzékel, s így nem folytatja a folyamatot.

Jó hír, hogy a megoldás egyszerű lehet: a problémás program törlése után el kell indulnia a telepítésnek, utána pedig az adott program telepítőjét kell átnevezni – és már lehet is újból installálni a számítógépre. – írja a HVG. A jelek szerint tehát a rendszer csak a problémás fájlok nevét ellenőrzi, így ha azok más néven futnak, máris átsiklik a „probléma” felett.

Ezt olvastad már?

Dragon Ball karakterek Cartoon Network stílusban és Goku a multiverzumban

×