Egészen hihetetlen szintekre lehet kihúzni a Cyberpunk 2077 látványát.


Bódi Dániel

2024.04.21. – Elképesztő fejlődésen ment keresztül a Cyberpunk 2077 az elmúlt közel négy évben: vállalhatatlan bughalomból egy igazán emlékezetes, később akár még klasszikusként is emlegethető akció-szerepjátékká vált, amit a CD Projekt RED fejlesztői büszkén tehetnek az ablakba a The Witcher 3 mellé. Kár, hogy az elmúlt 4 esztendő fejlesztéseit nem a megjelenés után, a játékosok kárára kellett volna elvégezni, hanem a bejelentése és a debütálása közt eltelt 8 évben, és akkor talán azt sem mondhatnánk, hogy hónapokon át a pofánkba hazudtak a GTA VI méreteket öltő félrevezető reklámokkal.

Valódi játékklasszikus helyett így csak arc- és becsületmentésként vonul be a játéktörténelembe – legalábbis azok számára, akik nem most, hanem még 2020-ban próbáltak elveszni Night City koszos és bűzös utcáin. Deviszont! Nem csak az újaknak érdemes nyitottnak lenni a Cyberpunk 2077 felé: a régiek is bátran visszatérhetnek bele, mivel már – ha nem is egy hibátlan, de – egy egészen más játék képe rajzolódik a képernyőre. A játékmenet és alapvető mechanikák is átalakultak, új funkciók kerültek be, fölöslegesek pedig ki, sokat okosodott a mesterséges intelligencia, ray tracinget kapott a kurrens generációs játékgépeken, ha pedig valaki egy erősebb PC-n vág neki, akkor mindezt még tovább tuningolhatja a lelkes modder közösségek alkotásaival.

Bár a grafikával nincs különösebb probléma, sőt, vanillában is az egyik leggyönyörűbb nyílt világú játék széles e vidéken, de a modok olyan látványt, és olyan játékot varázsolnak a Cyberpunkból, amilyennel talán még nem játszottunk. Kiváltképp a SammiLucia és Xerme modderek által még 2023 végén összerakott, azóta sokat fejlesztett és fejlődött Ultra Plus moddal, ami konkrétan csutkára tekeri – nem is a ray, hanem – a path tracinget, amit gyakran szokás teljes sugárkövetésnek is becézni.

E mellé aztán, ha párosítjuk a Digital Dream reshade csomagját (az alábbi videó leírásában), akkor egészen konkrétan a valóságtól épp csak megkülönböztethető lesz a végeredmény. Ehhez nyilván egy piszok erős számító is kell: az RTX 40-es széria legbikább darabja alapvetés, prociból is jó, ha a van egy Ryzen 9 7950X3D, esetleg egy Core i9-13900K, memóriából meg annyi, amennyi csak belefér. Persze nem minden a grafika, de ez a szintű látvány azért csak megér egy-két elismerő odabiccentést:

Ezt is olvasd el:

Fel sem fogjuk, hány GB az emberi agy memóriája

×