Lemérték, az új Linux (Ubuntu) operációs rendszer már az esetek többségében megveri a legújabb Windows-t, méghozzá ugyan abban a környezetben.

2024.04.19. – Ha operációs rendszerről van szó, még mindig sokaknak a Windows ugrik be elsőként, emiatt érdemes a Microsoft marketingeseinek vállát veregetni. Ám ez nem jelenti azt, hogy a világ legjobb rendszeréről van szó, sőt a legújabb tesztek szerint a Linux nemhogy felveszi a versenyt vele, de ugyan abban a környezetben le is pipálja a riválist.

A héten egy érdekes tesztet közölt egy linuxos oldal a világhálón, megnézték, hogyan teljesít az új Ubuntu 24.04 a legújabb Windows 11-gyel szemben. (Igen, azt hihetnénk részrehajlásról van szó, de szerencsére objektív a vizsgálat!) A tesztet ugyanis ugyan azon a laptopon végezték el, így a környezet megegyezett az Ubuntu és a Windows kapcsán is. Az eredmények szerint az összesen 101 különböző benchmark többségében (67%) a nyílt forrású rendszer jobb eredményt ért el, mint redmondi társa, méghozzá gyakran nem is kis fölénnyel. – írja a PCFórum

Félelmetes teljesítmény

És hogy ez miért érdekes és izgalmas a piacra nézve? Nos, a Linuxnak sikerült egy hajmeresztő, 45%-os javulást produkálnia az előző nagyobb szoftver verziót tekintve. Ugyan ezen a teszten az Ubuntu 23.10-es csupán csak az esetek 22%-ban pipálta le a Windows akkor legfrissebb verzióját. Most viszont már 67%-ban teljesítette túl a redmondiak fejlesztését, vagyis óriásit lépett előre a Linux. Voltak olyan mérések, amiben kétszer olyan jó volt az új Ubuntu, mint a Windows 11, de olyan benchmark is előfordult, amiben 13x-os előnyben volt a Linux. Ha ilyen ütemben sikerül fejlődniük, az egész piacnak fel kell kötnie a gatyát, az embereknek pedig el kell gondolkodniuk azon, hogy megéri-e váltani.

linux

Jó, mivel a legtöbb program, illetve játék még mindig Windows-ra van fejlesztve és optimalizálva, egy mezei felhasználónak valószínűleg akkor sem lesz opció az Ubuntu, ha az már az esetek 100%-ban letolja a teszteken a Microsoft rendszerét. Ettől függetlenül még izgalmas lesz nézni, hogy ez a rohamos fejlődés milyen irányba lendíti el például a szerkesztők munkásságát…

Ezt olvastad már?

Ennyi volt: a Netflix lelőtte a The Witcher-sorozatot ⚡

×