Úgy tűnik, hogy az internetes botok lassan több adatforgalmat bonyolítanak az interneten, mint az emberek. Ráadásul a videojátékok különösen érintettek.

2024.04.19. – Nem is olyan rég született egy globális internet-adatforgalmi elemzés, ami rámutatott, hogy a Torrent már nagyon keveset rúg labdába, hiszen a videómegosztók, a streaming-szolgáltatások és a közösségi oldalak átvették az uralmat. Mindezt némileg árnyalja, hogy egy kiberbiztonsági cég új kutatása arra is rávilágított, hogy a netes adatforgalmak szinte felét már netes botok bonyolítják, szóval az emberek egyre inkább kikerülnek a képből. A mesterséges intelligenciák terjedésével a Imperva 2024 Bad Bot Report című elemzésével rávilágított, hogy

az internetes forgalom közel felét botok teszik ki.

Mi az a bot?

Az internetes bot, vagy webrobot olyan szoftveralkalmazás, ami automatizált feladatokat futtat az interneten, általában azzal a céllal, hogy emberi tevékenységet, például üzenetküldést imitáljon nagy mennyiségben. Az internetes botok sokkal gyorsabban képesek egyszerű és ismétlődő feladatok elvégzésére, mint amire egy ember valaha is képes lenne. Az Imperva szerint a botok az összes internetes forgalom 49,6%-át teszik ki. Még rosszabb hír, hogy az úgynevezett „rossz botok”, vagyis a káros programok, amik adatlopásra, csalásra, fiókok feltörésére és DDoS támadásokra lettek fejlesztve, az adatforgalom 32%-át teszik ki.

„A botok az egyik legelterjedtebb és legjobban növekvő fenyegetés, amivel minden iparágnak szembe kell néznie. A botok negatívan befolyásolják egy szervezet eredményét” – mondta Nanhi Singh, az Imperva alkalmazásbiztonsági vezérigazgatója.

Mire jöttek rá?

Arra, hogy a rossz botforgalom meglehetősen drámaian változik földrajzi területenként. Írország például 71%-kal vezette a listát, Németország 67,5%-kal, Mexikó pedig 42,8%-kal. Nem világos, hogy ez azt jelenti, hogy az ír internetes forgalom 71%-a rossz bot, vagy inkább azt, hogy az ír botforgalom 71%-a rossz. Ettől függetlenül biztos, hogy az arány nagyon rossz.

Ráadásul mi, gamerek sem maradtunk ki a mókából. A cég szerint a botforgalom elterjedtsége a videojátékokon belül a legnagyobb az összes „szektor” közül, a forgalom 57,2%-ával. Sajnos nem bontották le a jó és rossz botok arányát a játékokban. Az Imperva továbbá úgy véli, hogy a „fejlett” rossz botok, amik állítólag képesek emberi viselkedést utánozni és kikerülni a védelmet, a leggyakrabban jogi, kormányzati, szórakoztatóipari és pénzügyi szolgáltatások weboldalain fordultak elő.

„Ahogy egyre több AI-képes eszköz kerül bevezetésre, a botok mindenütt jelen lesznek. A szervezeteknek kezelni kell a rosszindulatú, automatizált forgalomból származó fenyegetést” – tette hozzá Nanhi Singh, az Imperva munkatársa.

Hogy pontosan mit lehet tenni ez ellen, az továbbra is kérdés. Tök érdekes belegondolni, hogy a technológiai fejlődéssel a botok szép lassan átveszik az uralmat az életünk felett. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a világ posztapokaliptikus pusztaság lesz az AI miatt, ettől függetlenül nagy veszélynek lehetünk kitéve. Oké, lehet kicsit pesszimista vagyok, és elég csak jobban vigyázni a netes adatainkra, jelszavainkra. Mit gondolsz?

Ezt láttad már?

Tudtad, hogy a Fallout-játékok tele vannak világsztárokkal?

×